Artiest vs Sporter

“Artiest zijn is topsport” staat bovenaan de blog van Patricia, op de site van Stalen Zenuwen. Die zin sprak mij meteen aan, want ik kan me voorstellen dat niet iedereen hier stil bij staat. Sportfans zullen eerder denken dat sporters het zwaarder hebben dan artiesten en andersom. Niet gek ook, want er zijn zeker verschillen. Zo vertelt Patricia dat sporten gezien wordt als iets goeds voor je gezondheid en muziek/cultuur voor je algemene ontwikkeling. Wat maakt deze twee werelden dan gelijk? Houd alle punten, die je maken tot een succesvolle sporter of artiest, maar eens bij elkaar.

Het gaat niet vanzelf
Je moet eerst een paar keer op je plaat gaan, wil je beter worden. Zowel een artiest als sporter moet blijven oefenen willen zij op hoog niveau komen. Een voetballer staat 4 keer in de week op het veld, en een artiest oefent 4 keer in de week zijn nummer.

Laat zien wat je in huis hebt!
Niemand zal je ontdekken als je niet je kans grijpt bij een auditie of op de bank zit tijdens een voetbalwedstrijd. Je kan nog de sterren van de hemel spelen, maar je hebt er niks aan als je het niet laat zien. “Op zulke momenten is het belangrijk om de knop te kunnen omzetten. Of je nu op het veld of op een podium staat, je moet in een bepaalde presteerstand komen. Hoeveel prestatiedruk je ook ervaart en wat voor privéproblemen je ook hebt.”

Concurrentie
Uit elk klein hoekje komt concurrentie tevoorschijn. Je zal niet de enige sporter of artiest zijn die op dat ene podium of veld wilt staan. Schaats ik sneller dan de ander? Kiezen ze mij voor de rol? Word ik gekwalificeerd voor de wedstrijd? Mag ik of die andere band op het festival spelen?

Soms zit het even tegen
Tegenslagen… wie heeft ze niet? Iemand kan jouw gloednieuwe videoclip helemaal afkraken of je kunt door een gebroken vinger niet deelnemen aan het Wimbledon. Zo zijn er altijd wel weer dingen waardoor je motivatie ver te zoeken is. Maar opgeven moet je zeker niet doen! Artiesten en sporters moeten allebei goed leren omgaan met tegenslagen. “Het leven bestaat uit ups en downs, zo ook de carrière van een artiest. Wanneer je mentaal sterk en veerkrachtig bent, kun je hier op een andere manier mee omgaan.”

Skills
Er wordt al snel gedacht dat sporters meer fysieke skills nodig hebben en artiesten mentale skills. Ook sporters hebben te maken met mentale skills. Wanneer een voetballer een iets mindere dag heeft kan je ervoor kiezen om op de bank te zitten. Maar zodra alle spotlights op jou gericht zijn, moet je wel doorgaan met zingen. Beide groepen hebben te maken met prestatiedruk.

Op de site van Stalen Zenuwen staan veel blogs over optimaal presteren, beroemdheid, fans en andere zaken waar je als artiest mee te maken krijgt. Onwijs interessant over de mentale aspecten van het artiestenbestaan. Wie weet zitten er nog wel tips voor jezelf tussen!

– Robyn