Ik Zie U Graag

Ik Zie U Graag

Helaas heeft Ik Zie U Graag-festival door de corona-crisis nog niet kunnen plaatsvinden. De nieuwe datum staat nu gepland op 20 en 21 mei 2022.

Op vrijdag 20 mei, zaterdag 21 mei en (een cadeautje!) zondag 22 mei presenteert MEZZ hét Belgische festival van Nederland: Ik Zie U Graag. Tijdens dit festival ontdek je een heel weekend lang spannende acts uit de broeierige en bruisende Belgische muziekscène.

In België broeit het in de muziekscene als nooit tevoren en het aanbod is onverminderd groot. De nadruk ligt op opkomende Belgisch talent met acts die in eigen land al meer bekendheid hebben of zelfs al gevestigd zijn.

Ik Zie U Graag festival
20 & 21 & 22 mei 2022
MEZZ Breda, Keizerstraat 101

PROGRAMMA

Compact Disk Dummies, Stikstof, SONS, Black Box Revelation, RAMKOT, Meskerem Mees, Rhea, The Haunted Youth, School Is Cool, Black Leather Jacket, Ruby Grace, Willy Organ, NAFT, Tessa Dixson, Emma Bale, Cocaine Piss, Borokov Borokov, The K., Crooked Steps, EMY, Meltheads, Glauque, Hi Hawaii, Heisa, Multani, Pothamus, Anna Rune en Wolf Vanwymeersch. Daarnaast is de expositie TYYYPOëzie op het terras te zien en de installatie ‘Scanned Movements’ van beeldkunstenaar Benjamin Verhoeven te zien in de foyer. Op het voorplein staat Le Grand Café, wat het kleinste en gezelligste café is. In de tent op het voorplein vind je de merchandise van de bands en praat popjournalist Willem Jongeneelen met een aantal Ik Zie U Graag acts.

Benieuwd naar de timetable? Kijk dan op de TMSQR-app.

 

Tickets

Voor het festival zijn nog slechts enkele tickets te koop.

Scoor hier (indien beschikbaar) je:

Update eerder gekochte tickets:

  • Alle gekochte passe-partouts blijven geldig voor Ik Zie U Graag op vrijdag 20 mei, zaterdag 21 mei en zondag 22 mei. 
  • Je dagkaart voor vrijdag is geldig op vrijdag 20 mei.
  • Je dagkaart voor zaterdag is geldig op zaterdag 21 mei.

Benjamin Verhoeven

Scanned Movements | Benjamin Verhoeven

Tijdens Ik Zie U Graag neemt video en installatie kunstenaar Benjamin Verhoeven PROJEKTOR over. De Belgische kunstenaar onderzoekt in zijn werk het beeld als medium en de (re)productie ervan door middel van audio-visuele apparatuur. Het ‘Scanning Cinema’ project is een lopend artistiek onderzoek naar het scannen van bewegend beeld. Deze scans worden terug in beweging gebracht door middel van stop-motion techniek. Zijn ‘Scanned Movements’ tijdens PROJEKTOR zijn korte ingescande loops die dienen als voorstudie voor langere videowerken. Speciaal voor Ik Zie U Graag creëert Benjamin enkele nieuwe scanned movements.

 

Benjamin Verhoeven studeerde aan het KASK te Gent en is een laureaat van het HISK.


TYYYPOëzie

TYYYPOëzie

Nieuwe expositie op snijvlak woord en beeld

De nieuwe tentoonstelling TYYYPOëzie toont de spannende ontmoeting tussen woord en beeld, taal en typografie. Met de beroemde visuele dichtbundel ‘Bezette Stad’ van schrijver Paul van Ostaijen en kunstenaar Oscar Jespers als inspiratie, dit jaar 100 jaar oud.

Platform voor grafisch ontwerp Graphic Matters en literair platform Watershed vieren dit jubileum met het bijzondere project TYYYPOëzie.

Vijf woordkunstenaars en vijf ontwerpers vinden elkaar op het snijvlak van taal en typografie en maken in duo’s experimentele beeldgedichten. De kunstwerken vormen een reizende installatie die verschillende locaties aan zal doen in Nederland en Vlaanderen.

Met werk van Lisette Ma Neza & Jasmine Roemendael, Maud Vanhauwaert & Jelle Jespers, Hind Eljadid & Kristyan Sarkis, Joost Oomen & Pieter Boels en Jonathan Griffioen & Team Thursday.

TYYYPOëzie is een project van:

Graphic Matters en literair platform Watershed, in samenwerking met deBuren.

Het doel van TYYYPOëzie is om samenwerking en experiment te stimuleren onder literaire en grafische professionals. En om een breed publiek kennis te laten maken met actuele, geëngageerde taal en typografie.

TYYYPOëzie is mede mogelijk gemaakt door:

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Nederlands Letterenfonds, Pictoright Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Breda, Stichting Cultuurfonds Eindhoven en deBuren.


Le Grand Café

Le Grand Café

De kleinste bruine kroeg ter wereld. Gebouw op een europallet van één vierkante meter. Het interieur ziet eruit als een authentiek Vlaams volkscafé met sportbekers, spreuken, een vogelenpiek en… er mag binnen nog gerookt worden!

Met het café wordt standaard een bekwame barman, bier en jenever geleverd. Het hoogste bezoekersaantal staat op naam van een bende zotte Spanjaarden die erin geslaagd zijn om er met 9 in te kruipen. Wie doet beter?


Compact Disk Dummies

Op vrijdag staan op de line-up Compact Disk Dummies, Black Box Revelation, School Is Cool, Cocaine Piss, Ruby Grace, NAFT, Crooked Steps en EMY. Compact Disk Dummies tovert elke zaal moeiteloos om in een dampende sauna, met een zwetend en dansend publiek dat elke hit meezingt en danst op de meedogenloze beats. Black Box Revelation is de band die garagerock ’n roll geschiedenis schreef. Als eerste Belgische act in de Late Show van David Letterman. En ze scoorde de soundtrack voor de series Sons of Anarchy en True Blood. School Is Cool klinkt alsof het is opgenomen in een waas van classic rock, met tweestemmige gitaarlijnen, grote synthriffs en luide refreinen. Cocaine Piss zorgt voor punk; eenvoudig, agressief en toch liefdevol. Ruby Grace combineert kitsch-elementen met electropop beats en soul. NAFT blikt en likt aanstekelijk in je oorschelp met een eigenzinnige mix van house, techno en de betere beats. Crooked Steps wonnen de Nieuwe Lichting 2020 met hun mix van schroeiende gitaren, catchy meebrulbare zanglijnen en geweldig strakke ritmesecties. EMY is amper 20 jaar, maar met haar Afrikaanse roots is ze nu al een van de muzikale talenten van België. Met haar herkenbare soulstem zingt ze over haar intiemste gedachten en gevoelens.

Programma vrijdag
SONS

Op zaterdag staan Stikstof, SONS, Meskerem Mees, Black Leather Jacket, Willy Organ, Tessa Dixson, Borokov Borokov, Meltheads, Glauque, Heisa en Wolf Vanwymeersch op de line-up.

Hiphopcollectief Stikstof, met Zwangere Guy in de gelederen, verovert nu Nederland! Met donkere raps, soms zelfs zwaar met een stevige kritiek op de maatschappij. In 2018 werd SONS uitgeroepen tot de Nieuwe Lichting en toen explodeerde de band. In nog geen jaar speelde ze op alle grote festivals in België, Nederland en Europa. Zodra Meskerem Mees begint te zingen, gebeurt er iets magisch. Met enkel haar stem, akoestische gitaar en cello laat ze een song opbloeien tot een onweerstaanbare folkpopparel. Black Leather Jacket maakt loepzuivere en onversneden rock ’n roll. Willy Organ is zonder twijfel de eindbaas van het Vlaamse levenslied. Tessa Dixson bewandelt de dunne lijn tussen alternatieve en popmuziek. Haar alternatieve, maar dansbare pop bevat veel invloeden uit verschillende stijlen en is ontroerend en meeslepend. De losbollen van Borokov Borokov leeft zich uit op een beukende mix van hi-NRG, punk, pop, hardcore, loungemuziek en powerballads. Meltheads staat garant voor met alcohol ingesmeerde garagerock. Er is ruimte voor elektronscieh experimenten van Glauque, waarbij het DNA van hiphop en codes van het Franse chanson worden gecombineerd. HEISA won de allerlaatste spot op Ik Zie U Graag via vi.be. HEISA houdt van ritmes, atmosferen en effecten. Geduldig opgebouwde spanning doorbreken ze op raak gekozen momenten met pijnigende gitaren en golven van distortion. Een ding is zeker: HEISA stimuleert, kronkelt en verwoest. Wolf Vanwymeersch, bekend van The Van Jets en Waldorf, zet nu in op een solo expeditie. Gewapend met een combinatie van singer-songwritermuziek en elektronisch sounds is Wolf een ongebruikelijk muzikaal brein.

Programma zaterdag
RAMKOT

Na maanden van wachten is de zondag een cadeautje voor alle trouwe passepartout houders. Op deze extra dag nog meer livemuziek met RAMKOT, RHEA, The Haunted Youth, Emma Bale, The K, Hi Hawaii, Multani, Pothamus en Anna Rune.

RAMKOT maakt ramrock. Met song waarbij headbangen en dansen perfect hand in hand gaan. Rhea heeft een gezonde liefde voor knallende gitaarriffs, zware maar compacte nummers en zo af en toe een shot whisky. Een ding is zeker: ze rocken als beesten! The Haunted Youth, a.k.a. Joachim Liebens, brengt meeslepende psych pop die doet denken aan het beste van MGMT, DIIV, Slowdive en The Cure. De song pakken uit met een grootse dreamy en internationale sound waar je als een blok voor valt. Emma Bale draait al sinds haar 14e mee in de muziek. Met succesvolle samenwerkingen met Milow en Lost Frequencies en een MIA beste zangeres op zak is Emma geen onbekende meer. Na een pauze van 3 jaar is The K. nu terug met hun hyperintensieve rockconcerten met persoonlijk en speels gitaarwerk en stevige basriffs. Dat riekt gewoon naar opwinding! De twee muzikale levensgenieters van Hi Hawaii brengen popsongs met uitzinnige uitbarstingen. Multani is bekend als drummer voor verschillende Belgische bands, maar waagt zich nu aan zijn soloproject. Experimentele elektronica en bewerkte zang worden gecombineerd met nostalgische synths en ingewikkelde percussie, waardoor een vreemde maar vooral boeiende sfeer ontstaat. Pothamus mixt sludge, postrock en tribal tot een bezwerende trip. Anna Rune slaat met haar nieuwe album een nieuwe weg in met haar neo-romantic pop.

Programma zondag