MEZZ verbouwt

TERUGBLIK

Van april tot oktober is MEZZ verbouwd. In de afgelopen jaren bleek dat het pand op een aantal punten niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd. Het alternatieve sfeertje heeft plaatsgemaakt voor een bredere publieksgroep, van veel jonger tot veel ouder. Wij bieden immers een breedspectrum aan popmuziek; van underground tot mainstream. Comfort, gemak, kwaliteit, snelheid maar ook rust zijn belangrijk. Het betreft de publieksvoorzieningen in het algemeen zoals de zichtlijnen in de Jupiler Zaal, bereikbaarheid van faciliteiten, de opstoppingen bij de ingangen en de uitgangen. Ook waren er ‘weeffouten’ aan de backstage kant zoals een praktisch functionerende laad- en lossluis, voorzieningen voor techniek, artiesten, eigen personeel en toegang tot het podium. Om MEZZ toekomst proof te maken was het cruciaal om het gebouw van deze knelpunten te verlossen. In 2017 gaf de Gemeente Breda als eigenaar van het gebouw akkoord voor ‘MEZZ op Orde’.

Lees hieronder de ontwikkelingen van de verbouwing van jong naar oud!

Oktober 2019

Op 10 oktober werd MEZZ feestelijk geopend samen met de alle genodigden; wethouders, werknemers, bouwvakkers en collega’s uit de Bredase structuur.

September 2019

De balkonrand is al helemaal afgewerkt en vanaf het balkon heb je nu een wijd zicht op de zaal. Ook zijn de vloeren in de zaal, op het balkon en in het nieuwe popcafé gelegd en hebben alle muren een flinke opfrisbeurt gekregen. De luchtbehandelingsinstallatie in de zaal is verbetert, zo heeft de zaal voortaan, ongeacht het aantal bezoeker, een aangename temperatuur. De barren in de zalen en het Popcafé krijgen een geheel nieuw uiterlijk en worden aangepast. En misschien wel het allerbelangrijkste: in de kelder zijn de biertanks geïnstalleerd.

Juli 2019

Op de bouw werd het in juli een stuk rustiger vanwege de bouwvak. Maar niet iedereen legt het werk neer, want er moet nog hard doorgewerkt worden voor de opening op 10 oktober. De nieuwe balkonrand is gestort, het kassahok staat op zijn plek en ook de lichtkoepels met koper laagje op de nieuwe uitbouw zijn bijna af. Daarnaast wordt er achter de schermen ook hard nagedacht over inrichting en interieur.

Juni 2019

Het hoogste punt van de bouw is bereikt! Deze dag stond in het teken van Pannebier; de zogenoemde viering van het behalen van het hoogste punt op de bouwplaats met de opdrachtgever en de (onder)aannemers. Samen met de Gemeente Breda, ons personeel en alle bikkels op de bouw hebben we geproost op de het harde werk en de voortgang. Het geraamte van de aanbouw staat, het dak is gestort en de lichtkoepels zijn geplaatst. In de nieuwe aanbouw is straks de nieuwe backstage met ruimte voor opslag en een personeelsruimte. Ook zijn er onder de vloer tunnels gerealiseerd waardoor jouw heerlijk vers getapte biertje straks zijn weg vindt van de tank tot in jouw glas.

Mei 2019

De uitbouw heeft al meer vorm gekregen. De oefenruimtes hebben plaatsgemaakt voor het skelet van de nieuwe foyer en de voorbereidingen van het afslanken van de balkonrand zijn in volle gang. Ook in de zaal zijn de eerste aanpassingen zichtbaar, zo is een deel van de zijwand van de zaal eruit. Deze maakt plaats voor een nis waar de monitortafel zijn thuis zal vinden. De oude balkonrand bleek niet alleen een onhandig ding dat het zicht blokkeerde, maar bleek ook heel stevig. De sloop van de balkonrand was dan ook een hels karwei. Met grof geschut lukte het de bouwvakkers om de rand stukje bij beetje af te breken. Hier komt een slanke versie voor terug, waardoor je vanaf het balkon goed zicht hebt op het podium. Alle overtollige muren in de nieuwe foyer zijn langzaamaan afgebroken, het dak op de aanbouw is in een vergevorderd stadium en de balkonrand is helemaal gesloopt.

April 2019

In april zijn de bouwvakker begonnen om MEZZ op orde te krijgen. De voorbereiden voor de uitbouw waren eerst aan de beurt, waarna een aantal bomen verplaatst zijn of een andere plek in de regio gekregen hebben. De fundering voor de uitbouw werd daarna gerealiseerd, ook gingen de repetitieruimtes tegen de vlakte wat plek maakte voor de nieuwe foyer.

2002

Op 21 oktober 2002 sprak de Volkskrant in een artikel over de nieuwe popzaal in Breda lovende woorden over een ‘hypermodern poppodium’ en ook ‘surrealistisch’ met het compliment dat niet alleen musea en spoorwegstations prestigieuze projecten van bevlogen architecten kunnen zijn. MEZZ leek eerder op een bijzondere sculptuur dan een middelgrote concertzaal. In de afgelopen jaren is MEZZ een begrip geworden als popzaal in en buiten Breda. De inrichting, materialen, aankleding en akoestiek worden geroemd; waar de meeste zalen zwart en met staalwerk zijn voorzien, gaat MEZZ verder met hout, metaal en uiteraard koper.