Counting down the days ?

BOUW-update

Mezz verbouwt en wel hierom

Op 21 oktober 2002 sprak de Volkskrant in een artikel over de die dag te openen nieuwe popzaal in Breda lovende woorden over een ‘hypermodern poppodium’ en ook ‘surrealistisch’ met het compliment dat niet alleen musea en spoorwegstations prestigieuze projecten van bevlogen architecten kunnen zijn. Mezz leek eerder op een bijzondere sculptuur dan een middelgrote concertzaal. In de afgelopen 17 jaar is Mezz een begrip geworden als popzaal in en buiten Breda. De inrichting, materialen, aankleding en akoestiek worden geroemd; waar de meeste zalen zwart en met staalwerk zijn voorzien, gaat Mezz verder met hout, metaal en uiteraard koper.

In de afgelopen jaren is echter gebleken dat het huidige pand op een aantal punten niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Het alternatieve sfeertje heeft plaatsgemaakt voor een bredere publieksgroep, van veel jonger tot veel ouder. Wij bieden immers een breed spectrum van popmuziek; van underground tot mainstream. Comfort, gemak, kwaliteit, snelheid maar ook rust zijn belangrijk. Het betreft de publieksvoorzieningen in het algemeen zoals de zichtlijnen in de Jupiler Zaal, bereikbaarheid van faciliteiten, de opstoppingen en de uitgangen. Ook zijn er ‘weeffouten’ aan de backstagekant zoals een praktisch functionerende laad- en lossluis, voorzieningen voor techniek, artiesten, eigen personeel en toegang tot het podium. Om Mezz toekomstproof te maken is het cruciaal om het gebouw van deze knelpunten te verlossen.

In 2017 heeft de Gemeente Breda als eigenaar van het gebouw akkoord gegeven voor ‘Mezz op orde’. Wij spelen zoveel mogelijk in op de klachten: de knelpunten worden aangepakt of verbeterd voor zover dat mogelijk is. Mezz is een complex gebouw en meer ruimte binnen de huidige grote zaal kunnen we niet maken. De capaciteit blijft hetzelfde, 600 bezoekers maximaal.

Wat verandert er dan?

Wanneer je straks vanaf de stad aankomt valt je meteen de ‘landelijk’ begroeide talud op naast de laad-lospoort. Wat daaronder leeft lees je verderop. Wanneer je voor de ingang staat kun je straks links of rechts van de kassa naar binnen. Via links loop je zo door naar de zaal, vooraan bij het podium. Ga je rechts kom je bij de elektronische lockers, waardoor je niet meer in de rij hoeft te staan voor de garderobe. Verderop zit het geheel nieuwe café. Dat wordt een mooie rustige ruimte met goede koffie, bier, lekkers en zitjes.

Via de bekende gang, die we op bijzondere wijze gaan decoreren kom je in de zaal. De grote bar is heringericht voor een snellere bediening en links in de wand komt een extra bar. Wij denken dat de doorstroom verbetert door de extra ingang links van het podium en omdat je makkelijker je drankje kunt gaan halen. Op het balkon halen we die sta-in-de-weg bar weg en kun je zelf een biertje tappen aan de zijkanten. De tribune wordt zo verbeterd dat er meer ruimte is om te staan en dat je vanuit elk punt het podium en wat daarop staat veel beter kunt zien. De ventilatie wordt aangepast en sterk verbeterd qua plaatsing van kanalen én waarbij de temperatuur te regelen valt zodat bij zit-concerten mensen niet om een dekentje hoeven te vragen.

Voor de bezoeker verandert ook de wijze van betaling. We stoppen met de onhandige muntjes en munt apparaten: Mezz gaat over op PIN only. Zowel bij de bars, kassa als de lockers. O jee, dat wordt wennen. In de kassa komt een cash-punt, zodat je ook zonder pinpas nog wel kunt betalen. Een hospitality-club helpt met eventuele ongemakken en uitleg bij de lockers.

Voor de artiesten en bands, hun technici en opbouwers wordt het laden en lossen sterk verbeterd door een uitbreiding van de backstageruimte. Er kan voortaan binnen geladen en gelost worden. Een belangrijke zaak op de eerste plaats voor onze buren alsook voor de aantrekkelijkheid van Mezz voor de boekingskantoren. ‘A well fed band is a happy band’ of een variatie daarop gaat ook op voor de mensen achter een band. Ook komt er een personeelsruimte met toiletten (die ontbreken nu helemaal), opslag voor materialen (onder die talud dus) en een betere opgang naar het podium. Op ons podium, dat door de vorm toch wel speciaal te noemen is, komt meer ruimte doordat de monitortafel naar de andere kant in een nis verhuist. Rechts komen dubbele deuren voor de opgang waardoor change overs makkelijker zijn en we hebben ook meer mogelijkheden om voorprogramma’s te programmeren.

De eerste show in Mezz ‘op orde’ staat gepland op donderdag 10 oktober met de Belgische electro-rock band Vive La Fête. In de tussentijd programmeert Mezz bijzondere muziek op mooie locaties in de stad.  Voor meer informatie over Mezz on tour ga naar mezz.nl/ontour. Voor meer informatie over de reguliere programmering en voortgang verbouwing ga dan naar www.mezz.nl.

Lees de buurtbrief (21 maart 2019) van de Gemeente Breda over de aanstaande verbouwing hier.