PROJEKTOR - multi channel video installatie

Bij binnenkomst in MEZZ neemt PROJEKTOR je mee in een wonderlijke trip. De gewelfde gang naar de Jupiler Zaal biedt het perfecte canvas voor kunstproject PROJEKTOR. Door middel van vier beamers en een mapping over het gehele canvas; van boven tot onder en van voor tot helemaal achter in de foyer zorgt PROJEKTOR voor een bijzondere beleving.

Elke maand presenteert MEZZ een bekende kunstenaar die voor een maand lang zijn werk toont. Deze maand is het de beurt aan Richard van Kruysdijk.

Richard van Kruysdijk

EPIC RICK – ‘Untitled’
Onder de naam Epic Rick creëert Richard van Kruysdijk multimedia-installaties waarin de betekenis niet in het ‘verhaal’ zit, maar in de beelden zelf. Zijn persoonlijke, intense werken bevatten een aardse spiritualiteit, waarbij het ontbreken van een narratief een uitnodiging is om op een intuïtieve wijze het werk te beleven.

Richard van Kruysdijk is gespecialiseerd in hybride vormen van multimediale kunst en live performance. Hij werkt daarnaast als producer/componist en multi-instrumentalist aan uiteenlopende muziekprojecten, variërend van post-punk tot elektronische drone, van multimediale theaterproducties tot electro-industrial. Tevens is hij als componist en live-muzikant bij verschillende (inter)nationale dansgezelschappen betrokken.

Website Richard van Kruysdijk

Sjuul Joosen

Sjuul Joosen

Collectief het IJ
Diep verborgen in de voormalige arm van de Zuiderzee ligt een eindeloze bron van verhalen. Verhalen van mensen, honderden jaren oud, verhalen van vissen, krabben, vogels, verhalen van het water en alles en iedereen die daarbij hoort. Middels magneten zal Collectief Het IJ deze verhalen aantrekken en opvissen. We luisteren naar de geschiedenis van het water en naar de geschiedenissen van de individuen die daarmee inherent verbonden zijn. Het IJ is niet louter een rivier die de stad van Noord scheidt, ze is een karakter die een hoop met ons te bespreken heeft.

Collectief het IJ bestaat uit: Het water, de vogels, de garnalen, de mosselen, de mussen, de meeuwen en de algen, het afval, de verloren dvd-speler, de mensen, de schepen en Sjuul Joosen, Lyckle de Jong, Kim David Bots, Jelmer Wijnstroom en Gijsje Heemskerk.

Website Collectief het IJ

Berry de Jong

Berry de Jong

Berry de Jong is ook wel bekend als hoppie buut scotch en is animator en muzikant. Dit doet hij los van elkaar, maar de disciplines komen ook samen bij het maken van muziekvideo’s, live performances en het verzorgen van visuals. Het beeldend werk is voornamelijk abstract en is vaak een vertaling van de aanwezige geluiden en emoties, of het gebrek daaraan. Het werk wordt gemaakt met diverse technieken. In het begin maakte Berry vooral gebruik van 3D-animatie, maar de laatste jaren heeft hij uitgebreid naar interactieve en directere vormen zoals video en creative coding.

HYPNOS1
Met behulp van analoge videoapparatuur is Berry op zoek gegaan naar zichzelf in stand houdende ‘loops’. De foyer doet denken aan de binnenkant van een grot en Berry zag voor zich hoe verschillende, vreemde kristal formaties uit de muren steken om de lobby te verlichten. Met videofeedback zijn bewegende texturen gemaakt die gebruikt zijn voor de basis van deze serie video sculpturen.

Website Berry de Jong

Rob Moonen

Rob Moonen

Lang zagen we ons zelf als kroon van de goddelijke schepping, als het belangrijkste wezen op aarde dat de natuur moest domineren. Door onze vindingrijkheid en drang naar innovatie dachten we de natuur te kunnen temmen en onze eigen leefomgeving, van alle comfort voorzien, vorm te geven.

De schaduwzijde van onze drang om te cultiveren hebben we decennialang niet onder ogen willen zien. Een op hol geslagen bio-industrie, grootschalige ontbossing, massieve koolstofdioxide uitstoot, oceanen vol met plastic en PFAS in ons drinkwater zijn slechts enkele van de vele berichten die ons bijna dagelijks via de media bereiken.

Nederland is een prachtig voorbeeld van het ‘overwinnen’ van de natuur: ons land ligt lager dan de zeespiegel en toch slagen we erin daar te kunnen wonen. Hoe lang de dijken ons nog kunnen beschermen tegen de stijgende zeespiegel is onduidelijk.

De uit de 15e eeuw stammende zeedijk op de Westkaap van Westkapelle was al ruim voor het begin van de Deltawerken het symbool van de Nederlandse strijd tegen het water.

Als de dijken dan voor cultuur staan, dan staat de zee voor natuur. De video-installatie Westcape brengt in 5 sequenties van 27 minuten de meditatieve oerkracht van de zee in beeld.

Website Rob Moonen

Iris Bouwmeester

Iris Bouwmeester

Iris Bouwmeester is beeldend kunstenaar. In Breda is ze bekend van het grote bronzen sculptuur Calypso op de ‘Glitter rotonde’ vlakbij MEZZ. Bouwmeester maakt sculpturen, installaties en tekeningen die afgeleid zijn van organische vormen. Tijdens de eerste lockdown in 2020 werkte ze dagelijks aan een tekening met potlood op papier, dit hield ze de hele periode, gedurende 72 dagen vol. Deze tekeningen zijn verzameld in het boek Corona Drawings. De analoge tekeningen zijn vervolgens omgezet naar bewegend digitaal beeld door animator Jos Meijers. De projecties in MEZZ doen soms denken aan micro-organismen zoals griepvirussen of bacteriën, maar verwijzen tegelijkertijd naar veel grotere, onbekende buitenaardse werelden.

Website Iris Bouwmeester

BENJAMIN VERHOEVEN

Benjamin Verhoeven

Tijdens Ik Zie U Graag neemt video en installatie kunstenaar Benjamin Verhoeven PROJEKTOR over. De Belgische kunstenaar onderzoekt in zijn werk het beeld als medium en de (re)productie ervan door middel van audio-visuele apparatuur. Het ‘Scanning Cinema’ project is een lopend artistiek onderzoek naar het scannen van bewegend beeld. Deze scans worden terug in beweging gebracht door middel van stop-motion techniek. Zijn ‘Scanned Movements’ tijdens PROJEKTOR zijn korte ingescande loops die dienen als voorstudie voor langere videowerken. Speciaal voor Ik Zie U Graag creëert Benjamin enkele nieuwe scanned movements.

Benjamin Verhoeven studeerde aan het KASK te Gent en is een laureaat van het HISK.

Website Benjamin Verhoeven

Jeroen de Leijer

Jeroen PROJEKTOR

Ooit was de mens een jager en verzamelaar. Jagen, verzamelen, dat is wat ze deden. De hele dag.  Ze verzamelden bramen, bessen, graan en ze joegen op alles wat bewoog. Ze waren overgeleverd aan de natuur en de elementen. Om het lot gunstig te stemmen riepen ze de hulp in van een sjamaan, een intermediair tussen hen en de hogere krachten. Nu jagen de mensen ook, op koopjes en verzamelen ze oud papier of lege flessen. Zoveel is er dus niet veranderd. Jeroen de Leijer speelt de hoofdrol in deze video-installatie. Hij is intermediair tussen, ja wat eigenlijk? Hoog en laag is er niet meer en het verschil tussen links en rechts is ook niet meer zo duidelijk. De Leijer is intermediair tussen de beelden die hij opdiept uit de spelonken van zijn geest, vanuit de diepte…

De Profundis.

Website Jeroen de Leijer

Bobbi Oskam

Projektor Bobbi

Bobbi Oskam is illustrator en beeldend kunstenaar, werkzaam en woonachtig in Utrecht, waar hij illustratie studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Zijn werk is herkenbaar door zijn grafische, rauwe handschrift en een haast dwangmatige drive om zijn beelden te vullen. Met zijn complexe tekeningen verbeeldt hij werelden vol levendige personages en geschifte situaties. Hij reflecteert in deze tekeningen op zijn omgeving door deze te fragmenteren, opnieuw te herschikken en weer terug de wereld in te duwen. Zijn beelden komen voort uit een samenweefsel van ideeën die hij bijhoudt in de notities van zijn telefoon, referentiemateriaal uit beeldarchieven en de nodige dosis aan spontane invulling tijdens het maken. Maar ook de superheldenstrips die hij las als kind, horrorfilms en de D.I.Y.-mentaliteit van het skateboarden en de underground muziekwereld zijn van invloed op zijn werk.

Naast werk in opdracht werkt hij aan zelf geïnitieerde projecten, prints en langlopende series inkttekeningen, en exposeerde hij bij o.a. museum De Pont in Tilburg, printstudio Kapitaal en op de gevel van poppodium Paradiso.

Website Bobbi Oskam

Aanmelden beeldkunstenaars

Beeldkunstenaars kunnen zichzelf aanmelden door een mail te sturen naar projektor@mezz.nl. Zet in de mail een duidelijke omschrijving van je idee of stuur een ruwe versie van het beeldmateriaal.