Fri 20 May 2022

Ik Zie U Graag

Vrijdag
Ik Zie U Graag 2022
Jupiler Zaal, Kleine Zaal, Popcafe
19:00 (Doors: 18:00)
Ticketinfo
  • € 27,00 (Dagkaart)
Genre
  • Belgisch
  • Hiphop
  • Pop
  • Rock
Share

Dit evenement is verlopen

Dit evenement heeft al plaatsgevonden! Misschien is dit iets voor jou:

Vind gerelateerde evenementen

Dit is de editie van Ik Zie U Graag die eigenlijk in 2020 en 2021 zou plaatsvinden

Op vrijdag 20 mei, zaterdag 21 mei en (een cadeautje!) zondag 22 mei presenteert MEZZ hét Belgische festival van Nederland: Ik Zie U Graag. Tijdens dit festival ontdek je een heel weekend lang spannende acts uit de broeierige en bruisende Belgische muziekscène.

In België broeit het in de muziekscene als nooit tevoren en het aanbod is onverminderd groot. We laten je kennismaken met opkomend Belgisch talent en acts die in eigen land al bekendheid hebben.

PROGRAMMA

Compact Disk Dummies, Stikstof, SONS, Black Box Revelation, RAMKOT, Meskerem Mees, Rhea, The Haunted Youth, School Is Cool, Black Leather Jacket, Ruby Grace, Willy Organ, NAFT, Tessa Dixson, Emma Bale, Cocaine Piss, Borokov Borokov, The K., Crooked Steps, EMY, Meltheads, Glauque, Hi Hawaii, Heisa, Multani, Pothamus, Anna Rune en Wolf Vanwymeersch.

Daarnaast is de expositie TYYYPOëzie op het terras te zien en de installatie ‘Scanned Movements’ van beeldkunstenaar Benjamin Verhoeven te zien in de foyer. Op het voorplein staat Le Grand Café, wat het kleinste en gezelligste café is. In de tent op het voorplein vind je de merchandise van de bands en praat popjournalist Willem Jongeneelen met een aantal Ik Zie U Graag acts.

Benieuwd naar de timetable? Kijk dan op de TMSQR-app.

TICKETS

Voor het festival zijn nog slechts enkele tickets te koop.

Scoor hier (indien beschikbaar) je:

LINE-UP

Compact Disk Dummies

Compact Disk Dummies

In 2012 wonnen de gebroeders Coorevits de Humo’s Rock Rally en na hun succesalbum ‘Silver Souls’ in 2016 ging het hard! Ze werden de eerste vaste huisband van ‘De Ideale Wereld’ en Lennert kreeg een eigen item op Studio Brussel waarin hij actuele pareltjes mixt met zijn digitale apparatuur. De tijd vloog voorbij, maar nu is het dan toch tijd voor nieuw werk van Compact Disk Dummies. Op de EP ‘Satellites’ gaat het over technologie, paranoia, menselijkheid en echtheid en de plaat bestormde meteen de Afrekening op Studio Brussel. Live zijn de broers een unieke ervaring; ze toveren elke zaal om tot een dampende sauna, met een zwetend dansend publiek dat elke hit meezingt en danst op de meedogenloze beats.


Black Box Revelation

Black Box Revelation

In 2008, toen het eerste album uitkwam, beschrijft New York Times het rockduo perfect: “The Black Box Revelation is two Belgian teenagers, Jan PaterDnoster on guitar and Dries van Dijck on drums, whose debut album, “Set Your Head on Fire” (Beverly Martel/T for Tunes), stomps its way toward garage-rock and proto-punk, with Mr. Paternoster yowling like Iggy Pop or Mick Jagger and calling for love. Every so often they strip the music down to something slow and bluesy. But the Black Box Revelation isn’t purely retro. They are just as happy with a drum-machine beat and a heap of overdubbed percussion, as long as the music makes its happy, trashy crash.”

Door de jaren heen heft Black Box Revelation rock ‘n roll geschiedenis kunnen schrijven door als eerste Belgische act te verschijnen in de Late Show met David Letterman, opnames in Los Angelos met een producer en Queens of the Stone Age-gitarist Alain Johannes, ze spelen als support Meat Puppets, Beady Eye, Jane’s Addiction, Iggy Pop en Seastick Steve, gaan op tour in de VS en Europa en als in series als Sons Of Anarchy en True Blood hun muziek wordt gebruikt.


School is Cool

School Is Cool

School Is Cool is terug met hun ironisch getitelde vierde album ‘Things That Don’t Go Right’. De meeste dingen gaan nu eenmaal mis. Zo ook het opnameproces, waarbij de drummer een ontstoken drumteen opliep en de opname dagen precies middenin een hittegolf vielen. De eerste single ‘Close’ is opgenomen in een waas van classic rock, met tweestemmig gitaarlijnen, grote synthriffs en luide refreinen. De popliefde van de band blijft centraal staan, maar er is ook plaats voor uitgebreide instrumentalen opbouwen en langer uitgesponnen outro’s. De vloeibare gitaarlijnen, in combinatie met Hanne Torfs’ epische keys, zweven precair op een compacte ritmesectie van veteranen Matthias en Toon en dit keer ook aangevuld met gitarist/violist Michaël Lamiroy. De afwisselende onderkoelde en opzwepende zang van Johannes Genard vertelt over rusteloosheid, stukgelopen relaties en FOMO.


Cocaine Piss

Cocaine Piss

Cocaine Piss kwam tot stand met min of meer een grap over slechte smaak. De band heeft nog echt tijd gehad om na te denken over fijne details, zoals een bandnaam die je veilig in het openbaar kunt zeggen, of gewoon een plan hebben voor wat dan ook. Ze lieten de motor van de pis-raket gewoon draaien en zagen hem lanceren, en voordat ze het wisten, vloog hij torenhoog.

De band brengt een chaotische puinhoop met een hoog octaangehalte mix van punk en noise en dat allemaal binnen zo’n 25 minuten. De aanvankelijke grenzeloze energie is er nog steeds, maar zoals toiletpapier dat over de vloer rolt, beginnen allerlei andere vervelende dingen eraan te kleven. Strengen snelle hardcore en 80’s noise rock hebben hun gemene kop over de nieuwe nummers gewreven die ze des te woedender maken. De muziek is misschien smerig, maar hun boodschap is altijd een positieve die een stempel moet drukken zo diep als hun riffs zullen snijden.


Ruby Grace

Ruby Grace

Ruby Grace combineert kitsch-elementen met electropop beats en soul. Haar zeldzame en krachtige stem à la Amy Winehouse is een van haar meest opvallende kenmerken. Onmiddellijk na de release werd haar debuutsingle ‘Lipgloss’ opgepikt door Studio Brussel. In haar up-beat elektronische popnummers brengt ze een donkere en onzekere ondertoon. De single ‘Glitter’ gaat over Ruby’s liefde om dingen er mooier uit te laten zien dan ze eigenlijk zijn.


NAFT

NAFT

Verbluffende blazers, hartkloppende drums en juichend gejuich. NAFT is de motor voor elk feest, zeer opruiend. NAFT slaat je om de oren met een explosieve en innovatieve mix van house, techno en het beste van dance beats en live blazers zowel op het podium als op straat.


Crooked Steps

Crooked Steps

Uit de liefde voor rauwe garage en blues ontstond Crooked Steps. Met een gitaar en drum stilden ze hun muzikale honger en na de eerste noten was de Red Bull infused rock ’n roll geboren. In 2020 wonnen ze de Nieuwe Lichting en bestormden ze de Afrekening op Studio Brussel. Schroeiende gitaren, catchy meebrulbare zanglijnen en een geweldig strakke ritmesectie: garagerock met een bluesy kantje, stijf staand van de suiker en adrenaline.


EMY

EMY

Emy Kaboré is krap 20 jaar, maar met haar Afrikaanse roots is ze nu al een van de muzikale talenten van België. Met haar kenmerkende soulstem zingt ze over haar meer intieme gedachten en gevoelens. Ze raakt, beroert en doet duizelen en voor je het weet hang je aan haar lippen. Nu tourt EMY met band. En deze vier sublieme muzikanten geven haar oeuvre een nog meer groovy en funky feel.


Benjamin Verhoeven

BENJAMIN VERHOEVEN

Tijdens Ik Zie U Graag neemt video en installatie kunstenaar Benjamin Verhoeven PROJEKTOR over. De Belgische kunstenaar onderzoekt in zijn werk het beeld als medium en de (re)productie ervan door middel van audio-visuele apparatuur. Het ‘Scanning Cinema’ project is een lopend artistiek onderzoek naar het scannen van bewegend beeld. Deze scans worden terug in beweging gebracht door middel van stop-motion techniek. Zijn ‘Scanned Movements’ tijdens PROJEKTOR zijn korte ingescande loops die dienen als voorstudie voor langere videowerken. Speciaal voor Ik Zie U Graag creëert Benjamin enkele nieuwe scanned movements.

Benjamin Verhoeven studeerde aan het KASK te Gent en is een laureaat van het HISK.


TYYYPOëzie

TYYYPOëzie

Nieuwe expositie op snijvlak woord en beeld

De nieuwe tentoonstelling TYYYPOëzie toont de spannende ontmoeting tussen woord en beeld, taal en typografie. Met de beroemde visuele dichtbundel ‘Bezette Stad’ van schrijver Paul van Ostaijen en kunstenaar Oscar Jespers als inspiratie, dit jaar 100 jaar oud.

Platform voor grafisch ontwerp Graphic Matters en literair platform Watershed vieren dit jubileum met het bijzondere project TYYYPOëzie.

Vijf woordkunstenaars en vijf ontwerpers vinden elkaar op het snijvlak van taal en typografie en maken in duo’s experimentele beeldgedichten. De kunstwerken vormen een reizende installatie die verschillende locaties aan zal doen in Nederland en Vlaanderen.

Met werk van Lisette Ma Neza & Jasmine Roemendael, Maud Vanhauwaert & Jelle Jespers, Hind Eljadid & Kristyan Sarkis, Joost Oomen & Pieter Boels en Jonathan Griffioen & Team Thursday.

TYYYPOëzie is een project van:
Graphic Matters en literair platform Watershed, in samenwerking met deBuren.

Het doel van TYYYPOëzie is om samenwerking en experiment te stimuleren onder literaire en grafische professionals. En om een breed publiek kennis te laten maken met actuele, geëngageerde taal en typografie.

TYYYPOëzie is mede mogelijk gemaakt door:
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Nederlands Letterenfonds, Pictoright Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Breda, Stichting Cultuurfonds Eindhoven en deBuren.


Le Grand Café

Le Grand Café

De kleinste bruine kroeg ter wereld. Gebouw op een europallet van één vierkante meter. Het interieur ziet eruit als een authentiek Vlaams volkscafé met sportbekers, spreuken, een vogelenpiek en… er mag binnen nog gerookt worden!

Met het café wordt standaard een bekwame barman, bier en jenever geleverd. Het hoogste bezoekersaantal staat op naam van een bende zotte Spanjaarden die erin geslaagd zijn om er met 9 in te kruipen. Wie doet beter?


Meer in MEZZ