Zwangere Guy – Van heethoofd achter de bar tot ster die de AB doet uitverkopen

Een van de hoofdacts tijdens het Belgenfestival Ik Zie U Graag heet Zwangere Guy. Rapper uit de Brusselse hoofdstad, met gevoelige en ruige kantjes. Nederland gaat plat, België ging dat al eerder. Vorig jaar presenteerde hij het eerste van de twee albums die hij uitbracht in de concertzaal Ancienne Belgique: Wie is Guy? De weg daarheen verliep niet altijd geëffend. Maar een overwinning werd het. Bovendien heeft Gorik van Oudheusden (Guy) een lange band met de hoofdstedelijke concertzaal. Hieronder dat verhaal.                               

Het eerste concert dat Zwangere Guy bezocht was er een van de Waalse hiphopformatie Starflam in de Ancienne Belgique (AB). De nu solo actieve rapper Baloji maakte daar toen deel van uit. Zwangere Guy: ,,Ik mocht daar met mijn sociaal assistente heen toen. We zijn op het balkon gaan staan, want ik was te klein. Anders had ik niets gezien.” Dat concert smaakte naar meer. Hij ging daarvoor bij een bakker werken, op een bouwwerf, want vanaf zijn vijftiende hield hij school voor gezien. Nog wat ouder ging hij werken achter de bar, in de AB. ,,Dat ging een tijdje goed. Tot ik over de bar sprong en een vervelende klant een klap verkocht. Ik kon meteen vertrekken. Later mocht ik, buiten het zicht van het publiek, in het artiestenrestaurant bedienen. Maar ook daar moest ik stoppen. Ik at alle restjes op die mensen op hun bord lieten liggen en dat vond de leiding ook niet zo’n goed idee.” 

Toch was Guy nog niet klaar met die AB. ,,Helemaal uit het zicht van iedereen mocht ik in de kelder af gaan wassen. Dan rookte ik achter de artiesteningang wel eens een sigaretje en keek ik stiekem als er rappers kwamen optreden. Eenmaal mijn leven gebeterd ben ik uiteindelijk opnieuw in het restaurant gaan werken, als souschef.” Een aantal medewerkers van de AB was verbaasd dat ze Guy in diezelfde periode ook op een andere manier leerde kennen daarna. Hij werd er als lid van STIKSTOF artist in residence. ,,We mochten in de AB aan ons repertoire werken, openen voor acts in de club, en soms ook in de grote zaal, voor Black Box Revelation en Cypress Hill bijvoorbeeld. Dan hadden we plots zelf gratis eten en drinken. Eenmaal was het zelfs zo dat ik tussen het soundchecken door voor onszelf gekookt heb.” 

Vanaf 2017 ging Zwangere Guy ook solo opereren. En met succes. Na de release van Wie Is Guy? op 1 maart 2019 verkocht hij later die maand op eigen naam zowaar twee keer de grote zaal van de AB uit. Niet alleen voor Guy, ook voor heel veel van de medewerkers van de concertzaal voelde dat als een overwinning. De lange weg van heethoofd achter de bar en afwasser in de kelder tot ster die de zaal deed uitverkopen was voltooid. ,,Het waren emotionele avonden. De hele familie van de AB leefde mee. Die concerten vergeet ik nooit meer. Pure waanzin!”     

Zwangere Guy treedt op zaterdag 4 april (vanaf 23.00 uur) op tijdens Ik Zie U Graag in Mezz. Eind april staat hij opnieuw in de AB in Brussel, ter gelegenheid van zijn tweede album Brutaal. Die drie avonden zijn reeds uitverkocht.

Ik Zie U Graag vrijdag 3 april: (deuren 19.00 uur/showtime 20.00 uur) in MEZZ, Keizerstraat 101, Breda.

Ik Zie U Graag zaterdag 4 april: (deuren 15.30 uur/showtime 16.45 uur) in MEZZ, Keizerstraat 101, Breda.

Ik Zie U Graag 2020: meer informatie Ik Zie U Graag.

Ik Zie U Graag is bijna uitverkocht!

Willems Blog

Tekst: Willem Jongeneelen

Willem Jongeneelen