Urban Fusion – Steiger

‘Contrasten zoeken’

De meest spannende muziek wordt momenteel gemaakt door muzikanten met een jazzopleiding en een vrije geest. Onder de naam Urban Fusion presenteert Mezz vijf schoolvoorbeelden van acts die graag buiten de lijntjes kleuren en moderne jazz uitermate geschikt maken voor poppodia. Twee Nederlandse acts, drie Belgische. Die laatste nemen we een voor een nader onder de loep, met deze keer: Steiger.

Het trio Steiger werd ook op jonge leeftijd al onderscheiden, met de prijs ‘Jong Jazztalent Gent 2017’. De bandnaam mogen we zien als de stellage om daarachter nieuwe constructies te creëren. Of als de plek waar boten aanleggen om van daaruit aan een nieuw avontuur te beginnen. Pianist Gilles Vandecaveye-Pinoy (tevens actief in de band van Ruben Block) besloot ooit om voor hun tweede album Give Space op heel uiteenlopende locaties steeds één track te willen opnemen. ,,We kozen voor plekken die niet evident waren om er muziek vast te gaan leggen.”

Daarbij speelden meer mee dan akoestische overwegingen. Ook zaken als vibe en sfeer wogen mee in hun keuzes. ,,Als we op een boot opnamen, dan werd het geronk van de motor bewust niet weggemoffeld. We lieten dat een rol spelen in de compositie. De hangar naast het museum SMAK in Gent bezit dan weer een extreme reverb. De galm daar duurt wel een paar seconden. Dat vergt iets van ons als muzikant. Wij moeten daar mee omgaan. We hadden vooraf ideeën voor composities, na het checken van de ruimten zijn we ook naar die locaties toe gaan schrijven. Wat hadden we? Wat past er nog bij? Sommige plekken kenden flinke beperkingen. Dat kan heel bevrijdend werken, omdat het nog creatiever maakt. Er moest een dialoog met de ruimten ontstaan.”

Steiger bestaat tevens uit Kobe Boon (contrabas) en Simon Raman (drums). Vandecaveye-Pinoy: ,,Met Kobe speel ik al vanaf de middelbare school samen, Simon hebben we tijdens een stage ontmoet. We bezitten drie verschillende karakters en hebben drie verschillende stijlen op drie verschillende instrumenten. Toch vinden we elkaar altijd terug. Waar de raakpunten liggen, daar ontstaat onze compleet eigen muziek. Bij het live spelen improviseren we wel, maar er wordt ook veel vanuit de compositie gewerkt. Het vastgelegde deel is voor ons zeer uitgeschreven, de improvisatiemomenten zijn steeds helemaal anders. Het vrije gedeelte is echt heel vrij.”

Alle drie de heren componeren. Vaak doen ze dat ook samen. Gilles Vandecaveye-Pinoy vindt zich daarin als pianist niet belangrijker dan de andere twee leden. ,,We willen met Steiger onze muziek zoveel mogelijk live laten horen. Het buitenland lonkt, en we staan open voor nieuwe pistes. ,,Werken met gastmuzikanten, onderzoek doen naar elektronica, noem maar op. We zijn hongerig. Grenzen vervagen. Dat hongerige voel ik tevens bij veel leeftijdgenoten, ook uit andere genres. Je merkt het ook aan de veranderende instelling bij diverse muziekopleidingen. De focus ligt hopelijk in de toekomst nog meer op zelfontwikkeling dan op goed spelen of het aanleren van traditie.”

Urban Fusion: festival met De Beren Gieren, SCHNTZL, Marutyri, Kruidkoek en Steiger, op zaterdag 2 juli in Mezz. Deuren 19.00 uur / Aanvang 20.00 uur. Er zijn nog tickets.

Willem's blog

Tekst: Willem Jongeneelen

Willem Jongeneelen