Urban Fusion – SCHNTZL

‘Jezelf limiteren, om er daarna uit te kunnen breken’

De meest spannende muziek wordt momenteel gemaakt door muzikanten met een jazzopleiding en een vrije geest. Onder de naam Urban Fusion presenteert Mezz vijf schoolvoorbeelden van acts die graag buiten de lijntjes kleuren en moderne jazz uitermate geschikt maken voor poppodia. Twee Nederlandse acts, drie Belgische. Die laatste nemen we een voor een nader onder de loep, met deze keer: SCHNTZL.

SCHNTZL. Een niet alledaags Vlaams duo met lef. Jonge honden met stijl, klasse, jeugdige onbevangenheid en honger. Hendrik Lasure (piano) en Casper van de Velde (drums) maken muziek die aanvoelen als het ondergaan van een frisse wind. Het duo weet verdomd goed wat zowel traditionele jazz, minimalisme, moderne elektronische- als klassieke muziek inhoudt.

De twee jongemannen ontmoetten elkaar tijdens een zomerstage voor jazzmuzikanten. Hendrik: ,,We waren slechts 12 en 14 jaar. We kwamen toevallig samen in een ensemble, later in een kwintet, maar we bleven elkaar opzoeken en zaken uitproberen. De connectie was goed, ook al deden we alles voor de fun. Er was steeds veel energie. Nog altijd trouwens.” Ondanks de beperkingen, want slechts piano en drums, klinken hun albums als een verademing. ,,Veel jazzplaten worden met de muzikanten afgescheiden opgenomen. Ieder in een eigen booth. Met als enige reden het feit dat ze iets over kunnen doen als ze niet content zijn over een solo. Wij zijn niet ego-gerelateerd.”

Het duo stelt zich beiden nederig op in dienst van de muziek. Hendrik: ,,Wij werken hard met de akoestiek in een ruimte. We speelden live, op nog geen meter van elkaar. Het geluid van de drums zat keihard ook in de pianomicrofoon. Maar wat is daar tegen, als je het achteraf toch niet wilt scheiden? Op het album staan louter onetakers, soms met een paar overdubs. Meestal zelf de eerste onetaker, omdat die het meest fris klonk.”

Pianist Hendrik Lasure kan volledig kiezen waar het harmonisch heen gaat. ,,Maar ook Casper zoekt klanken. Hij drumt heel melodisch. Ik begeleid hém soms. We improviseren. Bij sommige tracks staat slechts een ding vooraf vast: de dynamiek van heel luid naar heel zacht. Die tracks schrijven we volledig samen. We laten graag het toeval toe. We leggen onszelf graag een limitatie op. Dat is onze manier om creatief te zijn. Om daarna een manier te zoeken er buiten te breken.”

Urban Fusion: festival met De Beren Gieren, SCHNTZL, Marutyri, Kruidkoek en Steiger, op zaterdag 2 juli in Mezz. Deuren 19.00 uur / Aanvang 20.00 uur. Er zijn nog tickets.

Willem's blog

Tekst: Willem Jongeneelen

Willem Jongeneelen