Sat 30 Oct 2021

ROOTZZ

Tim Knol & Blue Grass Boogiemen, Mercy John, e.a.
Jupiler Zaal, Kleine Zaal, Popcafe
19:00 (Doors: 18:30)
Ticketinfo
  • € 10,00 (Early Bird)
  • € 20,00 (Normaal)
Genre
  • Americana
  • Country
  • Folk
  • Roots
  • Singer-Songwriter
Share

Dit evenement is verlopen

Dit evenement heeft al plaatsgevonden! Misschien is dit iets voor jou:

Vind gerelateerde evenementen

Voor toegang tot MEZZ is een coronatoegangsbewijs noodzakelijk. Dit kan met een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of recent negatieve test via Testen Voor Toegang (maximaal 24 uur voor aanvang). Voor het maken van een testafspraak of meer informatie over Testen voor Toegang check de website.

Dit is de verplaatste editie van ROOTZZ die eigenlijk op 31 oktober/30 januari zou plaatsvinden.

ROOTZZ is hét eendaags indoor festival met de beste hedendaagse country, singer-songwriter, blues, folk en andere vormen van rootsmuziek, dat zich afspeelt in de voor dit genre perfecte entourage van MEZZ. Voor ROOTZZ slaan het nieuwe boekingskantoor Harvest Music (voortgekomen uit eerdere partner Zwaardvis Music) en MEZZ de handen ineen. Eerdere jaren stonden artiesten als Baptiste W. Hamon, Luke Winslow-King, Willy Tea Taylor en Judy Blank op de planken bij ROOTZZ. Alle artiesten vinden qua inspiratie hun oorsprong in het muzikale erfgoed van het zuiden van de VS, maar met ieder hun eigen twist en inspiraties, live gepresenteerd in het zuiden van ons eigen land.

Met deze editie: Tim Knol & Blue Grass Boogiemen, Jesse Malin, Mercy John, Austin Lucas, Don DiLego, The Calicos, Hannah Mae, Sam & Julia, Dan Tuffy & Madelief van Vlijmen.

Je bezoek aan MEZZ in tijden van corona.
Hoera, we zijn ontzettend blij dat we onze deuren weer mogen openen voor artiest, bezoeker, vrijwilliger en medewerker. Maar, je bezoek gaat wel een beetje anders zijn dan dat je van ons gewend bent. Je kunt bijvoorbeeld alleen langskomen wanneer je geen corona gerelateerde klachten hebt en in het bezit bent van een geldig ticket. Bereid je dus goed voor op je bezoek aan MEZZ en lees onze FAQ!

Tim Knol & Blue Grass Boogiemen

Tim Knol & Blue Grass Boogiemen

Tim Knol & Blue Grass Boogiemen vormen een voorbestemd huwelijk. De karakteristieke klank van Knols stem kleur perfect bij het palet akoestische klanken van de Blue Grass Boogiemen. Op het gezamenlijke album ‘Happy Hour’ (2019) meanderen de fraaie zanglijnen door de – vaak virtuoos uitgevoerde – instrumentatie als een rivier door de Noord-Amerikaanse Appalachen, de bron van de bluegrass. De release werd gevolgd door een uitgebreide festivaltour: van Zwarte Cross tot Lowlands en de veelsterrenrecensies en positieve berichten in de nationale media vlogen je om de oren. Nu komt het even aanstekelijke als virtuoze bluegrassgezelschap naar Breda!


Jesse Malin

Als een icoon als Lucinda Williams bereid is te fungeren als producer voor je nieuwe plaat, en het album daarvoor die rol vervuld werd door een grootheid als Ryan Adams, dan weet je eigenlijk al genoeg. Dat hij jaren daarvoor als jonge tiener zijn eerste schreden in de muziekwereld reeds had gezet in hardcore- en punkbands maakt het verhaal nog bijzonderder. Op ‘Sunset Kids’ bewijst de New Yorkse singer-songwriter dat hij poëtisch vakwerk kan combineren met ambachtelijk songschrijverschap. Een breed palet aan invloeden passeert de revue op deze heerlijke langspeler, van stampende heartland rock tot melodieuze pop en twangy country tot melancholieke ballads. Het belooft veel goeds voor ‘Sad And Beautiful World’, het nieuwe album – een dubbelaar! – dat in de aanloop naar zijn show in Breda verschijnt.


Mercy John

Mercy John

Met de release van zijn debuut ‘This Ain’t New York’ werd John Verhoeven alias Mercy John al geroemd om zijn songschrijverschap. Met ‘Let It Go Easy’ bleek dat hij ook in staat was nog een diepere laag in de creativiteit aan te boren. Dat had dan weer te maken met de angsten en demonen die aan de oppervlakte kwamen, iets wat paradoxaal genoeg gebeurde naar aanleiding van het succes van de debuutplaat. De persoonlijke rampspoed heeft een prachtplaat opgeleverd. De americana-invloeden zijn gebleven, maar de sound is wat rauwer en de song soms steviger. De reacties van zowel fans als media op ‘Let It Go Easy’ zijn lovend, en Verhoeven heeft zich helemaal herpakt. Klaar om met zijn band op volle kracht zijn nieuwe werk live te spelen.


Austin Lucas

In het geval van Austin Lucas in relatie tot de coronacrisis geldt een klassiek geval van elk nadeel heeft z’n voordeel. De uit Indiana, USA, afkomstige singer-songwriter verblijft gedurende de pandemie in Duitsland. Het gemis van zijn vrienden en familie en de extra tijd hebben hem de inspiratie en energie gegeven een nieuw album te schrijven en op te nemen. ‘Alive In The Hot Zone’ is verschenen op 30 oktober vorig jaar en bevat de vertrouwde en geëngageerde mix van country, punk, bluegrass, classic rock en psydelische folk. Exact een jaar na de release rockt hij op ROOTZZ het resultaat de Mezz door!


Don DiLego

Don DiLego uit Massachusetts is al twintig jaar muzikaal actief en heeft een imposante discografie en reeks bijdragen aan films en tv-series opgebouwd, maar met zijn nieuwe single ‘Dim Red Light (Make It Shine)’ legt hij de standaard nog wat hoger. Toen goede vriend Jesse Malin hem het nummer voor het eerst hoorde spelen, was hij er zo van onder de indruk dat hij vroeg of hij het mocht produceren. Het is dan ook een oorwurm eerste klas, met een voor het genre onderscheidende sound die meer weg heeft van The Smiths en War on Drugs dan Wilco en Son Volt, om maar wat dwarsstraten te noemen. Zaterdag 30 oktober leidt zijn weg naar Breda. 


The Calicos

The Calicos uit Antwerpen overtuigden in 2018 de jury van Humo’s Rock Rally met songs die stevig in de traditie van Wilco, Ryan Adams, The War On Drugs en Jonathan Wilson zijn geworteld. Daarna werd er veel live gespeeld en volop geschreven aan nieuw songmateriaal. Drie singles – het anthem ‘Nova’ voorop – wisten in de aanloop van de release van debuutalbum ‘The Soft Landing’ al door te dringen tot de hoogste noteringen in de Afrekening en de VOX Top 30. Maar na het verschenen van die plaat in mei dit jaar hebben ze definitief een breed, muziekminnend publiek aan zich weten te binden en zijn ze uitgegroeid tot een alternatieve popgroep die generaties kan verzoenen.


Hannah Mae

Als je onder de vleugels genomen wordt door Ilse DeLange, dan is dat zowel een erkenning van je talent als een geweldige impuls voor je carrière. De in Drenthe geboren en getogen singer-songwriter Hannah Mae heeft getekend bij het label van DeLange en bracht in het najaar van 2019 haar debuutsingle ‘Back To You’ uit. De single werd verkozen tot TopSong op NPO Radio 2 en behaalde ruim 6,5 miljoen streams. Inmiddels heeft Hannah Mae meerdere songs geschreven en opgenomen in Nashville. De nieuwste single ‘Little Things’ schreef ze met Rob en Matthew Crosby. De thematiek van het liedje – het zijn de kleine dingen die het doen – vormt een mooi contrast met haar toekomst, want die wordt ongetwijfeld groots.


Sam & Julia

Sam van Ommen en Julia Schellekens leerden elkaar kennen tijdens een jamsessie en vonden elkaar in hun liefde voor de platenkasten van hun ouders. Ze gingen samen schrijven en muziek maken en ontdekten al gauw dat hun karakteristieke stemmen in samenzang meer zijn dan de som der delen. Hun EP ‘So Far, So Good’ (2019) werd de eerste release op I Love My Label, het label van Tim Knol. Het leverde ze een optreden op bij het tv-programma Vrije Geluiden en ze speelden meermaals live op nationale radio. Met enkel een piano, een gitaar, een oude drumcomputer en een stapel nieuwe verhalen gingen ze vervolgens werken aan wat hun debuutplaat moet worden. Met de vooruitgeschoven single ‘Crying At The Zoo’ is al een eerste tip van de sluier prijsgegeven. Daarop bewegen ze van de traditionele americana af richting de indie. Het maakt nieuwsgierig naar meer.

 


Dan Tuffy & Madelief van Vlijmen

Oké, toch niet 100% NL, die line up. Want singer-songwriter Dan Tuffy komt oorspronkelijk uit Australië, echter resideert al 20 jaar in Nederland. Zijn album ‘Songs From Dan’ (2017) werd door muziekblad OOR betiteld als een meesterwerk, zijn nieuwe album ‘Letters Of Gold’ (2020) kan ook weer rekenen op jubelbesprekingen. Speciaal voor deze show brengt Tuffy de getalenteerde Madelief van Vlijmen mee op contrabas. Met invloeden uit een periode van nu tot bijna een eeuw geleden vormt deze show een samensmelting van storytelling, songwriting en pulserende akoestische grooves.

 


Meer in MEZZ