Jeangu Macrooy

‘Altijd een warmhartige boodschap’

Donderdag 12 mei staat zanger Jeangu Macrooy met zijn 9-koppige band op het podium van Mezz. Een jaar nadat hij Nederland vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival, nota bene op een avond van een van de voorrondes, laat hij in Mezz opnieuw horen waar het bij hem eigenlijk allemaal om te doen is: mooie soulvolle muziek maken.

Er gaan op 12 mei ook een aantal nieuwe liedjes gezongen worden. Die zullen later dit jaar op zijn nieuwe derde album terecht komen, want het gaat prima met de carrière van de in 2014 naar Nederland gekomen, in 1993 in Paramaribo geboren zanger met die warme soulstem. Jeangu is er een van een tweeling. Met zijn tweelingbroer Xillan vormde hij in Suriname eerder de band Between Towers, goed voor één album, genaamd Stars On My Radio. Xilan zal overigens ook in Mezz gewoon van de partij zijn en met Jeangu meezingen, want het zal niemand verwonderen dat hun twee stemmen samen perfect matchen.

In 2014 verruilde Jeangu Macrooy het conservatorium van Suriname voor een opleiding songwriter aan de ArtEZ Popacademie in Enschede. Dat bleek een gouden zet. Het was daar dat hij in contact kwam met gastdocent Pieter Perquin, ook bekend als muziekproducer Perquisite, eerder ook actief onder meer met rapper Pete Philly. Een nauwe samenwerking werd geboren, meteen bekrachtigd net een platendeal op Perquisite’s platenlabel Unexpected Records.

In 2016 verscheen Brave Enough, een eerste EP. Die verschafte Nederland meteen een inkijkje in de bijzondere gaven van de singer-songwriter, met strijkers en al. Zowel Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD als 3FM waren direct onder de indruk van de single Gold. De popzender omarmde de zanger en benoemde hem meteen ook maar tot Serious Talent. Een jaar later was er High On You, een album dat volgens Jeangu zelf overgoten was met een retro vintage sausje. De titelsong deed het niet alleen goed in Nederland, dat nummer bereikte zelfs de nr. 1 positie in zijn oude vaderland. In 2019 verscheen de geheel anders ingekleurde tweede langspeler Horizon. Jeangu noemt het nu een geslaagd experiment dat veel kanten op ging.

Wie dacht dat we daarmee alles van de veelzijdige zanger/componist hadden gehoord had het mis. In 2019 werd Jeangu uitverkoren om met het prachtige, eigenhandig geschreven Grow Nederland te mogen vertegenwoordigen op het hier in eigen land te houden Eurovisie Songfestival. Corona gooit roet in het eten. We zullen nooit weten hoe hoog dit uiterst gevoelig nummer, met op het eind een prachtige, gospelachtige zangpartij, geëindigd zou zijn. Een jaar later mag Jeangu alsnog zijn kans wagen. Hij besluit te kiezen Birth Of A New Age, een compleet ander, opnieuw uiterst gewaagd, wederom buitengewoon origineel eigen, met Perquisite samen gemaakt nummer in mee te doen. Ondanks het feit dat het geen hoge ogen gooit, kijkt Jeangu vol trots terug op een onvergetelijke ervaring.

Typerend voor Jeangu Macrooy is het feit dat hij zijn eigen pad kiest en er bewust voor kiest het podium waarop hij vertoeft, als een zeepkistje te gebruiken om een welgemeende altijd warmhartige boodschap te verkondigen. Of dat nu over de liefde tussen twee mensen gaat, over een stukje minder geslaagde geschiedenis of om bepaalde bevolkingsgroepen die dat verdienen een hart onder de riem te steken. Tijdens het componeren van Birth Of A New Age ontstond het idee om delen in het Sranantongo (een taal uit Suriname) te zingen: Yu no man broko mi, mi na afu sensi. Dat betekent dat hij niet kapot te krijgen is, ook als ze denken dat hij minderwaardig is.

Ook in zijn allernieuwste, onlangs verschenen single Admit It neemt hij het op voor een bijzondere bevolkingsgroep die dat helaas soms nodig heeft. In de videoclip geeft hij gezicht aan de Surinaamse queer community, mensen met een open, brede genderidentiteit. Muzikaal keert Jeangu terug naar zijn muzikale roots, want op het nieuwe album zal opnieuw veel warme soul en swingende funk te horen zijn. Iets om naar uit te kijken. Ook op het podium.

Jeangu Macrooy: donderdag 12 mei in Mezz (deuren 19.30 uur, aanvang 20.30 uur). Er zijn nog tickets!

Willem's blog

Tekst: Willem Jongeneelen

Willem Jongeneelen