Ik Zie U Ook Graag Op Zondag!

Al jaren is Ik Zie U Graag een begrip. Op dat festival is er slechts één overeenkomst die de optredende artiesten verbindt: de afkomst. Iedere act is afkomstig uit België. Waarom dat interessant is? Daar is ook slechts één reden voor aan te voeren: in België wordt uitstekende popmuziek gemaakt. Nadat de editie van het festival om de bekende redenen twee jaar door moest schuiven heeft de editie van 2022, in het weekend van 20 t/m 22 mei, een extra derde dag, vol nieuw aanstormend talent. Ik Zie U Daarom Ook Graag Op Zondag Verschijnen!

Het festival in 2020 was uitverkocht, maar werd tot drie keer toe tevergeefs verplaatst. Niet alle, maar wel veel namen die toen op het affiche stonden bleven gehandhaafd. Dus kan iedereen, met wat vertraging, op vrijdag en zaterdag 20 en 21 mei alsnog naar onder meer Black Box Revelation, School is Cool, Cocaine Piss, Compact Disk Dummies, Emy, SONS, Tessa Dixon, Meskerem Mees, Black Leather Jacket, Borokov Borokov komen kijken. Zelfs Zwangere Guy komt, alleen maakte hij inmiddels alweer nieuwe muziek, en brengt hij nu ook alle leden van zijn crew Stikstof mee naar Breda.

Maar Mezz zou Mezz niet zijn dat er de laatste twee jaar ook gewoon weer verder gekeken werd. Bovendien kon niet met alles onbeperkt en ongelimiteerd geschoven worden. Daarom werd er dus als extra service een zondag vol verrassingen aan het programma toegevoegd. Vanaf hier kunnen we u alvast de namen van de zangeressen Emma Bale en Anna Rune van harte kunnen aanbevelen. Tevens zouden we u willen adviseren door training vooraf alvast de headbangspieren los te maken voor het optreden van zowel de indierockers The K. als dat van de zware jongens van Posthamus. Graag ook aandacht voor de frisse en/of experimentele elektronica van Hi Hawaii en Multani, aantredend op de kleinere podia.

Zondag is er uiteraard ook een hoofdpodium. Daarop staan misschien wel de drie grootste verrassingen van Ik Zie U Graag in 2020. Ik stel ze, in volgorde van opkomst, graag aan u voor. Als eerste band staat daar de al veelvuldig in de hoogste regionen van de Afrekening (de alternatieve hitparade van Studio Brussel) bivakkerende formatie RHEA. Wat die band uit Gent ver boven een aantal concurrenten in de hardere sector doet uitsteken is het vermogen om in marstempo mee te banjeren, keihard mee te brullen songs te kunnen schrijven. Die bezitten ook allemaal pakkende refreinen, gouden riffs, sterke melodieën en brutale teksten. Het is niet vreemd dat de groep al eens in het voorprogramma van Royal Blood mocht aantreden, want dat is hoorbaar een van hun belangrijkste inspiratiebronnen.

RHEA

Als tweede act staat zondag The Haunted Youth op de mainstage. Dat is de band ontstaan in het hoofd van- en geformeerd rond zanger/gitarist/componist Joachim Liebens uit Hasselt. Zijn volledig in zijn eentje geschreven, ingespeelde, gezongen en geproduceerde debuutsingle Teen Rebel won de Nieuwe Lichting, de steeds belangrijker wordende talentenjacht van Studio Brussel. Die single blijkt nu al een Belpop-classic van formaat. De opvolgers bewezen bovendien dat de man geen one-hit-wonder is, want die songs deden daar niet voor onder. Muziek ziet hij als zijn roeping. Muzikaal absorbeert hij alles, van funk, psychedelica, shoegaze, indierock, punk, distortion tot dance. De tekst van Teen Rebel slaat niet alleen op hemzelf, het kan dienst doen als anthem voor een hele nieuwe lichting alternatieve jongeren. Zijn debuutalbum staat voor november 2022 gepland, maar liefhebbers van muziek van zowel DIIV, Slowdive, MGMT, The Cure als The War on Drugs moeten zeker al eens gaan kijken!

Hang Youth

Als afsluiter in de grote zaal fungeert zondag Ramkot, ook al zo’n winnaar van die Nieuwe Lichting op StuBru. Ramrock vanuit een Gents repetitiekot van een band op ramkoers. Toch, laat je niet teveel afleiden door de naam van dit trio, want naast Queens Of The Stone Age, Millionaire en STAKE zijn er wel degelijk nog heel veel andere invloeden te bespeuren die deze jonge knapen muzikaal nog veel kanten op kunnen laten stuiteren. Met de stevige single Red ramde de band alvast veel stevige deuren open, met songs als Am I Alright Now bewijst de band dat het meer kan dan zaken met gitaren platwalsen. Naast heerlijk onverwachte tempowisselingen is in die track zowaar ook harmonieuze samenzang te horen en spelen groovy synthesizers een hoofdrol. Ik weet zeker dat ze thuis stiekem soms ook de wat oudere platen van Soulwax en een paar recentere van De Staat opleggen. Wat dat ooit op hun debuut gaat brengen? Toekomstmuziek!

Ramkot

Ik Zie U Graag: 20 t/m 22 mei in Mezz. Vrijdag en zaterdag zijn ‘volzet’, voor de zondag zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Willem's blog

Tekst: Willem Jongeneelen

Willem Jongeneelen