Vrijwilligersverhalen

Met Bram Akkermans

Bij MEZZ werken we met een groot aantal vrijwilligers die onmisbaar zijn voor de organisatie. Achter elk persoon schuilt een verhaal en er worden vele herinneringen gemaakt, zowel binnen als buiten MEZZ. Met ons nieuwe item 'Vrijwilligersverhalen' zetten we een van onze vrijwilligers in het zonnetje en we beginnen deze editie met: Bram Akkermans!

Naam: Bram Akkermans

Leeftijd: 31 jaar

Vrijwilliger sinds: 10 jaar

Eerste keer MEZZ: DeWolff of De Staat of tijdens een programma vanuit school

Favoriete artiesten op dit moment: Elmer, Merol en Froukje, maar ook Vieze Asbak en Rammstein

Vrijwilligersverhalen Bram

Wie ben je?

“Ik ben Bram Akkermans en kom uit Breda. Ik woon nu in Belcrum, maar ben opgegroeid in de Heuvel. Ik ben vaak in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en allerlei andere plekken geweest voor werk, maar je loopt hier in Breda een kroeg in of gaat naar een evenement en je komt een bekende tegen. Dat vind ik stiekem toch wel leuk. Het is eigenlijk gewoon een groot dorp.”

Wat voor werk doe je buiten MEZZ?

“Na de middelbare school ben ik in de evenementenbranche gaan werken. Toen ben ik toch nog Bouwkunde gaan studeren, want ik wilde altijd al architect worden. Studeren tijdens corona was niet leuk en ik had altijd al een passie voor Lego. Dus op een gegeven moment heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt door Lego te gaan verkopen. Dat ging toen zo goed, dat toen corona voorbij was, ik gestopt ben met mijn studie. Ik verkoop nu sinds drie jaar fulltime Lego.”

“Je kunt het een beetje zien als een tweedehands Lego-winkel. Wij kopen partijen op van bijvoorbeeld kinderen die naar de middelbare school gaan en niets meer met Lego doen. Het kan van alles zijn. We verkopen losse Lego en complete sets. Soms komen we echt leuke sets tegen en dan bouwen we die nog wel, maar dit is wel heel arbeidsintensief.”

“Om deze reden werk ik in mijn bedrijf ook met vrijwilligers. Wij verzorgen bijvoorbeeld dagbesteding voor mensen met beperkingen, mensen die aan het revalideren zijn of gepensioneerden. Zij helpen met het bouwen van de sets of het sorteren van de Lego. Voor veel mensen voelt het als een stukje meditatie.”

Wanneer ben je hiermee begonnen?

“Al vanaf mijn 14e verkoop ik Lego. Toen nog heel klein vanuit mijn slaapkamer en het is uitgegroeid naar de 500 vierkante meter vol Lego. Het liefst blijf ik dit mijn hele leven doen. Een uit de hand gelopen hobby noem ik het.”

Vrijwilligersverhalen Bram

Wat doe je het liefste in je vrije tijd?

“Als ik een keer niet met Lego bezig ben, ga ik het bos in, ga ik naar bandjes en spreek ik af met mijn vrienden. Doordeweeks werk ik vaak tot 20:00/21:00 uur door, wat vaak te laat is voor anderen om nog iets te doen. Daarom maak ik op vrije dagen graag tijd vrij om iets te doen met vrienden en familie, of om naar buiten te gaan.”

Waarom ben je begonnen als vrijwilliger?

“Ik kende al mensen die hier vrijwilliger waren en ik was in die tijd nog uitgaansfotograaf. Ik was foto’s aan het maken in MEZZ en toen dacht ik ‘oh dit is echt leuk’. De vrijwilligers waren na de show nog een biertje aan het doen en in die tijd mocht je nog binnen roken, dus dat gebeurde toen ook. Aan de ene kant van de bar was de rookhoek en aan de andere kant stond het eten. Die avond had ik ook met wat mensen backstage gesproken en ik dacht gelijk: ‘dit is een leuke werkplek’. Daarnaast had ik in die tijd veel interesse om meer te leren over techniek. Dus het voelde voor mij ook als een kans om dat te doen, maar dat is grappig genoeg nooit gebeurd.”

Wat is volgens jou het beste aan vrijwilliger zijn?

“Hoeveel vrienden je maakt. Veel mensen in Breda heb ik leren kennen via MEZZ. Er zijn door de jaren heen steeds meer mensen bij gekomen en er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan. Bijvoorbeeld met carnaval gaat er een hele grote groep naar Café Tuinzigt, wat van de oude uitsmijter van MEZZ is, en dan sta je daar op zaterdagmiddag met 40/50 (oud)vrijwilligers je eerste biertje te drinken. Het is heel leuk dat je daar staat en denkt: ‘dit komt dus allemaal omdat we vrijwilliger bij MEZZ zijn of zijn geweest’.”

“Bovendien is het voor mij als ondernemer af en toe fijn om gedwongen te worden om een avond niet te werken bij mijn eigen bedrijf, maar om achter de bar te staan. Voor mij voelt het echt als ontspanning. Laat mij maar lekker biertjes tappen.”

“Ook zie je allemaal willekeurige shows, waar je zelf niet zomaar een kaartje voor zou kopen.”

Vrijwilligersverhalen Bram

Wat is je leukste herinnering als vrijwilliger?

“De nazitten konden en kunnen af en toe erg uitlopen. We hebben echt wel eens nazitten gehad dat dan in de ochtend de schoonmakers binnenkwamen en dat we dachten ‘shit we moeten misschien maar eens naar huis.’ Maar ook dat we er wel op tijd uit werden geveegd en dat we dan met een hele groep de stad in gingen waar je dan bij de karaokebar eindigde.”

“Het is leuk om te zien hoe MEZZ verandert over de jaren heen. Veel mensen die ik met MEZZ associeer, werken hier helemaal niet meer. Het gebouw zelf is ook veranderd. Het idee dat het constant verandert wie er op de marketing zit, wie de techniek doet, wie de bedrijfsleiders zijn; het is iedere keer weer een andere samenstelling. MEZZ voelt als een levend iets dat over generaties blijft bestaan, terwijl alle mensen wisselen en de vorm verandert.”

Wat was jouw leukste en beste concert in MEZZ?

“Ik heb hier hele vette shows gezien en producties gedraaid. Soms word je ook echt verrast van wat er staat. Een band die mij bijvoorbeeld verrast had, was ‘The Asteroids Galaxy Tour’. Dat was iets wat ik totaal niet kende, maar vond ik echt super vet. Ik heb daar ook nog een lange tijd naar geluisterd. Een andere band waarvan ik wel wist dat ik ze leuk zou vinden, maar uiteindelijk ook een hele vette show was, was van Dubioza Kolektiv. Dat is dus een groep uit het Oostblok, uit de balkan. Die komen dan naar een land toe en het maakt niet uit welk land ze spelen, al die mensen die hierheen geëmigreerd zijn, die komen allemaal bij elkaar en het is dan gewoon één groot feest. Ze maken er een hele dikke show van, volgens mij hebben ze wel twee uur lang gespeeld. Er waren moshpits en een soort polonaise, het was in ieder geval één groot feest.”

Heb je ooit een bijzondere ontmoeting of ervaring gehad met een artiest of band in MEZZ?

“Vorige week stonden De Kraaien hier. Ze waren eerst al drie uur te laat aangekomen, omdat de bus kapot was en toen ze weg wilden gaan, ging de bus niet meer open. Toen hebben ze nog drie uur op de ANWB moeten wachten. Dan zit je wel met die hele groep gewoon aan de bar. Het was wel grappig om daarmee de nazit te doen.”

Is er nog een artiest die je graag in MEZZ zou willen zien?

“Ik heb daar vaak over nagedacht, maar veel zijn te groot voor MEZZ. Ik kan wel zeggen Rammstein, maar dat zal nooit gebeuren. Ik zou wel nog graag Elmer in MEZZ willen zien. Elmer stond afgelopen jaar op PopMonument en ik zou het leuk vinden als ze terugkomen, naar MEZZ.”

Welk concert dat binnenkort op de planning staat zou jij aanraden aan onze bezoekers?

“WIES! Dat is wel pas in oktober, maar daar heb ik wel heel veel zin in.”

Wies

Wil jij ook vrijwilliger worden en vrienden voor het leven maken?