The Dublin Legends

‘Zangers komen en gaan, goede liedjes blijven altijd bestaan’

The Irish Rover, Molly Mallone, Whiskey In The Jar, Dirty Old Town. Ierse klassiekers, stuk voor stuk. Ruim een halve eeuw geleden gaf de bekendste, in 1962 opgerichte folkband The Dubliners voor het eerst optredens in Nederland. Die band bestaat officieel niet meer, maar hun muziek is springlevend. Het bewijs? Kom 6 oktober naar The Dublin Legends; zing mee en haak in!

Waar The Dubliners in een week tijd vaak voor Seven Drunken Nights (nog zo’n klassieker) zorgden, daar doen deze legends daar niet voor onder. Daar zorgt zanger/gitarist Séan Cannon wel voor. Hij maakte van 1982 tot 2012 deel uit van The Dubliners, en zet zijn missie nu voort met banjospeler/zanger Paul Watchorn, violist/banjospeler Gerry O’Connor en zanger/gitarist Shay Kavanagh.

,,Ik mag dan bijna 83 jaar oud zijn, ik wil nog lang niet stoppen. Zolang ik me gezond voel, wil ik doorgaan met muziek maken. Zangers komen en gaan, maar goede liedjes blijven altijd bestaan. Dat geldt zeker voor die van The Dubliners. Wij zingen als The Dublin Legends nog altijd het repertoire waar die band in 1962 mee begon. Legendarisch repertoire”, aldus Séan Cannon onlangs in een interview met collega-journalist Harry de Jong.

Ook bij optredens van The Dublin Legends draait het om de ware pubsfeer. Of je nu wel of geen whisky lust, wel of geen fan bent van een pint Guinness zonder schuim, je waant je al snel in een Irish Pub zodra deze mannen een hoog of een laag podium bestijgen. Of dat nu in een theater of een popzaal gebeurt, publiek en groep worden één, iedereen voelt zich gelijk. Dure decors of flashy lichtshows zijn overbodig. Alleen al de aanwezigheid van de in 1940 in Galway geboren Seán Cannon achter een microfoon is voldoende. Hij dwaalde al op jonge leeftijd door Europa en zong als soloartiest in elke folkclub in heel Groot-Brittannië.

In 1969 sloot Cannon zich aan bij de folkgroep The Gaels, bestaande uit drie Ieren en een Schot. Hun album is nu een collector’s item. In de jaren zeventig verschenen er ook drie soloalbums van Cannon. Hij kende The Dubliners al jaren en stond regelmatig voor-, na- of even met hen op het podium. Toen zanger Luke Kelly in 1980 ziek werd, hielp hij de groep regelmatig als invaller uit de brand. Toen Kelly in 1982 vertrok, werd hij fulltime Dubliner.

The Dubliners kondigden in 2012 hun pensionering aan. Ze beëindigden de carrière groots af met een 50th Anniversary Tour. Voor Seán Cannon was dat echter te vroeg. Hij bleef daarna toeren met voormalige bandleden Patsy Watchorn en Eamonn Campbell en banjospeler Gerry O’Connor. De naam veranderde hij toen in The Dublin Legends.

Daarnaast bleef de onverzadigbare Séan Cannon toeren met solowerk, met de Ierse songwriter Pat Cooksey en met zijn zonen James en Robert. Dat gebeurt dan onder de logische naam The Cannons, met naast traditionele Ierse folksongs ook repertoire van Shane MacGowan, Bob Dylan, Johnny Cash en Hank Williams. Séan Cannon is niet van het podium af te slaan. Gelukkig maar. Ontvang deze Legend hartelijk, 6 oktober in Mezz!

The Dublin Legends: 6 oktober Jupiler Zaal in Mezz. Deuren 19.30 uur / showtime 20.30 uur. Er zijn nog tickets!

Willem's blog

Tekst: Willem Jongeneelen

Willem Jongeneelen