Vrijdag 12 april
Sound of Europe
Unexpected Crossovers
19:00 (Doors: 18:30)
Jupiler Zaal, Kleine Zaal
19:00 (Doors: 18:30) | Jupiler Zaal, Kleine Zaal
Vanaf € 15

Dit evenement is verlopen

Dit evenement heeft al plaatsgevonden! Misschien is dit iets voor jou?

Vind gerelateerde evenementen
  • Jazz
Op vrijdag 12 en zaterdag 13 april is er een propvolle vijfde editie van Sound of Europe voor het eerst verhuist naar het hart van Breda.

Het muziekfestival heeft als subtitel ‘Unexpected Crossovers’ en programmeert dat weekend maar liefst 14 verschillende, allemaal op hun eigen manier vernieuwende én grensverleggende acts op drie locaties in de binnenstad.

Programmasamensteller Frank van der Kooij: “De naam van én het idee achter het festival komen voort uit de constatering dat we vooral in Europa grote ontwikkelingen zien. Daarom ligt onze focus heel bewust op bijzonder interessante, niet-stijlgebonden muziek met wortels in Italië, Finland, België, Frankrijk, Zwitserland, Nederland en vele andere landen.” Jazz wordt onterecht vaak als sleutelwoord gehanteerd, want het aanbod is breed, de mix aan stijlen, vaak ook binnen één act, is gigantisch. ”Klassiek wordt vermengd met jazz of minimal music, pop met wereldmuziek of dance en ga zo nog maar even door.”

Linda Fredriksson

Jupiler Zaal – 19.00 uur

‘Een openbaring.’ Zo werd haar optreden op North Sea Jazz in 2022 door menig kenner omschreven. Linda Fredriksson speelde in talrijke bands en ensembles (Mopo, Ricky-Tick Big Band, Superposition), maar ze laat al improviserend keer op keer zien dat ze moeilijk in een hokje te stoppen is en met veel verschillende stijlen overweg kan, variërend van punk tot swing, van minimal tot bombastisch. Hoewel haar spel op baritonsax stoer klinkt en in overstuurde solo’s soms aan Pharoah Sanders of Eric Dolphy herinnert, uiteindelijk resulteren haar composities altijd in een zeer authentiek geluid dat nergens mee valt te vergelijken. De muziek klinkt open en zonder opsmuk, ondanks de veelheid aan gebruikte, vaak elektronische apparatuur. Haar album Juniper, waarvoor ze zich liet beïnvloeden door Sufjan Stevens én Alice Coltrane, weerspiegelt een periode van bewuste isolatie te midden van de chaotische wereld. Dat album werd bekroond met de prestigieuze Teosto-award en de Jazz-Emma van het Jaar Award 2022.

Linda Fredriksson

Dishwasher_

Kleine Zaal – 20.00/22.00 uur

‘Dat uw vaat er proper van zal worden, dat kunnen we niet beloven. Waar we wel zeker van zijn is dat u bij Dishwasher_ aan het juiste adres bent voor een bezwerend streepje krautjazz’, aldus de recensent van het Vlaamse Knack Focus. Dishwasher_ is nog maar eens een opvallend nieuwe Belgische band op het toonaangevende label Sdban Ultra. Hoewel er ook hier een basis in de jazz ligt, verlegt het trio op progressieve wijze razend knap de grenzen richting andere stijlen. Het is boeiend om te zien, horen en voelen hoe de groep, met saxofoons, synths, effecs, basgitaar en drums, vanuit de electronica (in al haar vormen) naar hiphop, dance, jazz, balkan, oosterse melodiestructuren, stevige rock en drone durft te zweven, springen en soms zelfs stuiteren. Het is ronduit fascinerend om te constateren dat ze daar coherente tracks uit weet op te bouwen. Durf het avontuur aan en laat uw oren is opfrissen. Fans van Donny McCaslin en The Comet is Coming gaan niet teleurgesteld zijn.

Dishwasher_

Esinam

Jupiler Zaal – 21.00 uur

Soloproject van de Belgisch-Ghanese multi-instrumentalist Esinam Dogbatse. Ze speelt vooral dwarsfluit, percussie, toetsen en elektronica, maar ze kan ook prachtig zingen en vindt met haar Brusselse band steeds een perfecte balans tussen akoestisch en elektronisch. Haar composities bevatten pulserende beats en samples, energiek fluitspel en verleidelijke melodielijnen. De talloze geografische, culturele en muzikale invloeden die ze gedurende haar vele reizen, ontmoetingen en samenwerkingen opdeed, dragen eraan bij dat haar persoonlijke geschiedenis in die composities terug te horen is. Ze startte ooit als ‘one-woman-band’, maakte indruk op Brussels Jazz Festival, Copenhagen Jazz Festival en Eurosonic/Noorderslag en speelde als muzikant bij onder meer Baloji, Melanie de Biasio, Moses Sumney. Nu opereert ze met haar eigen band. Gedragen door de klank slaagt Esinam erin haar soulvolle stem te vermengen met traditionele Afrikaanse percussie, en aan te vullen met elektronica, betoverende melodieën en meeslepende fluitimprovisaties. Met haar poëzie, ritmes, melodieën en warme vocalen zorgt Esinam voor een unieke stem binnen de hedendaagse jazz, en ver daarbuiten.

Esinam

Léon Phal

Jupiler Zaal – 23.00 uur

‘Deze Franse saxofonist heeft de groove aan zijn kont hangen. Je hoort Ray Hargrove en D’ Angelo door zijn muziek heen ademen’, zo viel in een recensie van het vorig jaar verschenen album ‘Stress Killer’ te lezen. Zoals de albumtitel ook aangeeft, zijn jazzy grooves zouden je zomaar van alle stress af kunnen helpen. Soulvolle saxofoon- en trompetlijnen worden gekoppeld aan analoge kosmische synths en grooves uit de jazzfunk, allemaal met een flirt naar de dansvloer. Op het album geeft Phal zelfs een knipoog naar techno-pioniers van de house uit Detroit, de deephouse uit Chicago en naar de hiphop van J Dilla. Opmerkelijk genoeg gebruikt hij géén drummachines of samplers, maar is vrijwel alles ouderwets, analoog vakwerk. Luister ook maar eens naar zijn interpretatie van Naima, de klassieker van John Coltrane. Met zijn 5-koppige band zorgt hij ongetwijfeld ook voor veel energie in Mezz. De dansvloer van die popzaal zal naar een jazzy nachtclub getransformeerd worden. Dim alvast het licht maar.

Léon Phal

Bekijk ook het programma van zaterdag

Programma zaterdag

MEZZ tipt