Sat 29 Oct 2022

ROOTZZ

Baptiste W. Hamon + Jesca Hoop + Gill Landry + more
ROOTZZ
Jupiler Zaal
20:00 (Doors: 19:30)
Ticketinfo
  • € 20,00 (Normaal)
  • € 15,00 (Early Bird)
Genre
  • Americana
  • Country
  • Folk
  • Roots
  • Singer-Songwriter
Share

Dit evenement is verlopen

Dit evenement heeft al plaatsgevonden! Misschien is dit iets voor jou:

Vind gerelateerde evenementen

ROOTZZ is hét eendaags indoor festival met de beste hedendaagse country, singer-songwriter, blues, folk en andere vormen van rootsmuziek, dat zich afspeelt in de voor dit genre perfecte entourage van MEZZ. Alle artiesten vinden qua inspiratie hun oorsprong in het muzikale erfgoed van het zuiden van de VS, maar met ieder hun eigen twist en inspiraties, live gepresenteerd in het zuiden van ons eigen land.

Voor ROOTZZ hebben het boekings- en perspromotiekantoor Harvest Music (voortgekomen uit eerdere partner Zwaardvis Music) en MEZZ de handen ineen geslagen. In 2022 vindt het festival voor de vijfde keer plaats, bekijk hieronder de line-up.

ROOTZZ timetable

Baptiste W. Hamon

Baptiste W. Hamon

Tijdens een van zijn zeldzame bezoeken aan Frankrijk doopte de Amerikaanse country- en folkmuzikant, zanger en verhalenverteller Townes Van Zandt – een van de absolute helden van Baptiste W. Hamon – zijn croissant in een groot glas Jack Daniels. Als ontbijt. Een bizarre kruising van Amerikaanse en Franse tradities, en een treffende metafoor voor de muziek van Baptiste W. Hamon. Met Jusqu’à La Lumière’ is dit jaar zijn derde album verschenen. “Wat een bijzondere combinatie: Franstalige chansons met Amerikaanse country en americana á la Townes Van Zandt. Parijzenaar Baptiste W. Hamon doet het. (…) Matthijs en Rob, letten jullie op?”, schreef dagblad Trouw naar aanleiding hiervan. Van Nieuwkerk en Kemps zijn meer dan welkom op ROOTZZ, net als jij.


Jesca Hoop

Jesca Hoop

De Amerikaanse singer-songwriter Jesca Hoop heeft op plekken over de hele wereld geleefd en die ruime levenservaring hoor je terug in haar muziek. Ooit ontdekt door Tom Waits, in de band van Peter Gabriel gezongen en naar de UK verhuisd op voorspraak van Elbow-frontman Guy Harvey. Inmiddels woont ze al enige jaren in Manchester, maar naast haar huidige huis kent ook haar muziek een Brits fundament, in traditionele folk. Haar liedjes kennen echter ook invloeden uit andere genres en hebben zeker hun ruwe en experimentele kanten. Dat hoor je ook terug in haar karakteristieke stem, Hoops inventieve zangkunsten zijn al even prachtig als indrukwekkend. Daarmee weet ze de ROOTZZ-bezoeker ongetwijfeld aan het podium gekluisterd te houden.


Gill Landry

Gill Landry

Als we je vertellen dat Gill Landry een voormalig bandlid van Old Crow Medicine Show is, dan is je interesse als rootsliefhebber ongetwijfeld gewekt. Maar goede kans dat je Gill Landry al kent via zijn solowerk, want de Amerikaan heeft inmiddels al vijf albums op zijn naam staan. En van dat kwintet platen klinkt er geen een als de ander, maar wat ze gemeen hebben is dat ze stuk stuk voor pareltjes van poëtische creaties bevatten. Landry wordt vaak onder americana gerubriceerd, maar zelf noemt hij het liever funeral pop. Dat klinkt niet direct feestelijk, maar wie zit daar in deze tijden op te wachten? Landry is voor liefhebbers van filmische, melancholische americana, zoals zijn meest recente album ‘Skeleton At The Banquet’ (2020) bewijst. De setting van de MEZZ tijdens ROOTZZ is optimaal om ten volle te genieten van de live uitvoering ervan tijdens zijn soloshow.


Dig Deeper

Dig Deeper

Dig Deeper uit Noorwegen – dat in eigen land met trots de titel van coolste hippie rockers draagt – is geïnspireerd door jaren ’90 indierock en de sound van Californië uit de jaren ‘70. Toch klinkt hun nieuwste album ‘Easy Were The Days (Before I Met You)’ (2022) even nostalgisch als eigentijds en onderscheidend: een mix van Neil Young, Crazy Horse en Kurt Vile, voorzien van een Scandinavische toets. Ze werden al eerder opgemerkt door de Nederlandse media, want Nieuwe Revu schreef naar aanleiding van ‘In Central European Time’ uit 2017 dat Dig Deeper absolute meesters zijn in het mengen van Amerikaanse rootsmuziek met lang uitgesponnen acidrock. Liefhebbers van het betere gitaarwerk weten genoeg.


Nathan Kalish

Nathan Kalish

Nathan Kalish werd geboren in Milwaukee, maar zag als zoon van een missionaris al vroeg meer van de wereld. Dat nomadenbestaan heeft hij eenmaal op eigen benen nooit opgegeven; Kalish verbleef in korte tijd op verschillende plekken als Chicago, Michigan en Nashville. Ondertussen ontwikkelde hij zich als muzikant en na een periode bij The Deadstring Brothers gespeeld te hebben, besloot hij solo te gaan. Met zijn busje als enige dak boven zijn hoofd, maar dat karretje bracht hem wel op het goede spoor. In 2018 speelde hij 250 shows en bracht hij zijn debuutalbum ‘I Want to Believe’ uit, in 2022 is met ‘Great Big Motel Bed In The Sky’ de opvolger verschenen. Een sonische mix van harmonie en gruis, geïnspireerd door psychedelische folkrock, cosmic country en americana.


Timo de Jong

Timo de Jong

Timo de Jong maakt americana, geïnspireerd door de jaren zestig, maar dan in een eigentijds en verfijnd jasje gestoken. Zijn diepe, warme zangstem doet denken aan de befaamde crooners van begin vorige eeuw. Hij trad al meer dan zeshonderdenvijftig keer op, waaronder drie keer Eurosonic Noorderslag en meerdere tours door Engeland. Op amuserende wijze zorgt Timo voor een aangename huiskamersfeer tijdens elk optreden. Een mooie openingsact om de toon te zetten voor de jubileumeditie van ROOTZZ.


Meer in MEZZ