Sat 29 Oct

ROOTZZ

Baptiste W. Hamon + Jesca Hoop + Alberta Cross + more Koop Tickets
ROOTZZ
Jupiler Zaal
20:00 (Doors: 19:30)
Ticketinfo
  • € 20,00 (Normaal)
  • € 15,00 (Early Bird)
Genre
  • Americana
  • Country
  • Folk
  • Roots
  • Singer-Songwriter
Share

ROOTZZ is hét eendaags indoor festival met de beste hedendaagse country, singer-songwriter, blues, folk en andere vormen van rootsmuziek, dat zich afspeelt in de voor dit genre perfecte entourage van MEZZ. Alle artiesten vinden qua inspiratie hun oorsprong in het muzikale erfgoed van het zuiden van de VS, maar met ieder hun eigen twist en inspiraties, live gepresenteerd in het zuiden van ons eigen land.

Voor ROOTZZ hebben het boekings- en perspromotiekantoor Harvest Music (voortgekomen uit eerdere partner Zwaardvis Music) en MEZZ de handen ineen geslagen. In 2022 vindt het festival voor de vijfde keer plaats, bekijk hieronder de line-up.

Baptiste W. Hamon

Baptiste W. Hamon

Tijdens een van zijn zeldzame bezoeken aan Frankrijk doopte de Amerikaanse country- en folkmuzikant, zanger en verhalenverteller Townes Van Zandt – een van de absolute helden van Baptiste W. Hamon – zijn croissant in een groot glas Jack Daniels. Als ontbijt. Een bizarre kruising van Amerikaanse en Franse tradities, en een treffende metafoor voor de muziek van Baptiste W. Hamon. Met Jusqu’à La Lumière’ is dit jaar zijn derde album verschenen. “Wat een bijzondere combinatie: Franstalige chansons met Amerikaanse country en americana á la Townes Van Zandt. Parijzenaar Baptiste W. Hamon doet het. (…) Matthijs en Rob, letten jullie op?”, schreef dagblad Trouw naar aanleiding hiervan. Van Nieuwkerk en Kemps zijn meer dan welkom op ROOTZZ, net als jij.


Jesca Hoop

Jesca Hoop

De Amerikaanse singer-songwriter Jesca Hoop heeft op plekken over de hele wereld geleefd en die ruime levenservaring hoor je terug in haar muziek. Ooit ontdekt door Tom Waits, in de band van Peter Gabriel gezongen en naar de UK verhuisd op voorspraak van Elbow-frontman Guy Harvey. Inmiddels woont ze al enige jaren in Manchester, maar naast haar huidige huis kent ook haar muziek een Brits fundament, in traditionele folk. Haar liedjes kennen echter ook invloeden uit andere genres en hebben zeker hun ruwe en experimentele kanten. Dat hoor je ook terug in haar karakteristieke stem, Hoops inventieve zangkunsten zijn al even prachtig als indrukwekkend. Daarmee weet ze de ROOTZZ-bezoeker ongetwijfeld aan het podium gekluisterd te houden.


Alberta Cross

Alberta Cross

Alberta Cross heeft er al een imposante tourgeschiedenis opzitten. Als headliners, maar ook met mega-acts als Oasis, Neil Young, Black Rebel Motorcycle Club en Mumford and Sons. Gelukkig heeft het aangezicht van al die immense arena’s niet tot duizend-en-één-dozijn-stadionrock geleid. Integendeel, de van oorsprong Zweedse Petter Ericson Stakee is inmiddels het enige originele bandlid, maar blijft onverstoorbaar prachtige liedjes afleveren. Dat zijn indierock- en folkrockcreaties ook in een gestripte versie meer dan overeind blijven, bewijst hij met zijn soloshow op ROOTZZ.


Dig Deeper

Dig Deeper

Dig Deeper uit Noorwegen – dat in eigen land met trots de titel van coolste hippie rockers draagt – is geïnspireerd door jaren ’90 indierock en de sound van Californië uit de jaren ‘70. Toch klinkt hun nieuwste album ‘Easy Were The Days (Before I Met You)’ (2022) even nostalgisch als eigentijds en onderscheidend: een mix van Neil Young, Crazy Horse en Kurt Vile, voorzien van een Scandinavische toets. Ze werden al eerder opgemerkt door de Nederlandse media, want Nieuwe Revu schreef naar aanleiding van ‘In Central European Time’ uit 2017 dat Dig Deeper absolute meesters zijn in het mengen van Amerikaanse rootsmuziek met lang uitgesponnen acidrock. Liefhebbers van het betere gitaarwerk weten genoeg.


Nathan Kalish

Nathan Kalish

Nathan Kalish werd geboren in Milwaukee, maar zag als zoon van een missionaris al vroeg meer van de wereld. Dat nomadenbestaan heeft hij eenmaal op eigen benen nooit opgegeven; Kalish verbleef in korte tijd op verschillende plekken als Chicago, Michigan en Nashville. Ondertussen ontwikkelde hij zich als muzikant en na een periode bij The Deadstring Brothers gespeeld te hebben, besloot hij solo te gaan. Met zijn busje als enige dak boven zijn hoofd, maar dat karretje bracht hem wel op het goede spoor. In 2018 speelde hij 250 shows en bracht hij zijn debuutalbum ‘I Want to Believe’ uit, in 2022 is met ‘Great Big Motel Bed In The Sky’ de opvolger verschenen. Een sonische mix van harmonie en gruis, geïnspireerd door psychedelische folkrock, cosmic country en americana.


Timo de Jong

Timo de Jong

Timo de Jong maakt americana, geïnspireerd door de jaren zestig, maar dan in een eigentijds en verfijnd jasje gestoken. Zijn diepe, warme zangstem doet denken aan de befaamde crooners van begin vorige eeuw. Hij trad al meer dan zeshonderdenvijftig keer op, waaronder drie keer Eurosonic Noorderslag en meerdere tours door Engeland. Op amuserende wijze zorgt Timo voor een aangename huiskamersfeer tijdens elk optreden. Een mooie openingsact om de toon te zetten voor de jubileumeditie van ROOTZZ.


Meer in MEZZ