Zaterdag 9 november
ROOTZZ
Judy Blank + Willy Tea Taylor + Carter Sampson + More
18:30 (Doors: 18:00)
Jupiler zaal
18:30 (Doors: 18:00) | Jupiler zaal
€ 20

Dit evenement is verlopen

Dit evenement heeft al plaatsgevonden! Misschien is dit iets voor jou?

Vind gerelateerde evenementen
  • Americana
  • Country
  • Folk
  • Roots

ROOTZZ is een eendaags indoor festival, gepresenteerd door MEZZ en Zwaardvis Music, dat zich afspeelt in een aangename entourage met de beste hedendaagse country, singer-songwriter, blues, folk en andere vormen van rootsmuziek. Dit jaar bieden het Bredase podium en het Eindhovense kantoor een avondvullend programma met maar liefst zeven acts, verspreid over de verschillende ruimtes van MEZZ. Zeven acts die qua inspiratie hun oorsprong vinden in het muzikale erfgoed van het zuiden van de VS, live gepresenteerd in het zuiden van ons eigen land.

Met deze editie Judy Blank, Carter Sampson, Willy Tea Taylor, Herman Brock Jr., Mitch Rivers, Birds That Change Colour en Dries Bongaerts. 

Judy Blank

Als Judy Blank je zou vertellen dat ze uit een of ander zuidelijk Amerikaans gehucht zou komen, zou je haar op d’r blauwe ogen geloven. Maar ze komt gewoon uit Utrecht, al ligt ze flink op koers om de wereld te veroveren met haar bluesy americana. Ergens ook logisch, want haar podiumverschijning is al even energiek als aanstekelijk, en ondertussen schakelt ze met haar band moeiteloos tussen rauwe uptempo songs en compacte luisterliedjes die – of je het nu wilt of niet – keihard binnenkomen. Kort geleden speelde ze nog op het prestigieuze Americanafest in Nashville en in de week waarin ze haar nieuwe EP ‘Morning After’ presenteert, maakt Judy Blank haar opwachting op ons festival. Een perfecte timing dus en een gegarandeerde hit.

Carter Sampson

Als het over country, folk en aanverwante genres gaat, valt al gauw de kwalificatie ‘authentiek’. Als er iemand is die dat predicaat verdient, dan is het Carter Sampson, en voeg daar ook maar ‘geloofwaardigheid’ aan toe. Deze dame uit Oklahoma meent het. Met dezelfde genen als Roy Orbison – de legendarische zanger was een neef van Sampsons overgrootvader – viel iets anders misschien ook niet te verwachten. Inmiddels heeft ze al vier langspelers afgeleverd en is een vijfde in aantocht. Veel mooi materiaal om uit te putten voor haar set in Breda.

Willy Tea Taylor

Willy Tea Taylor is ‘one of a kind’. Zijn opmerkelijke vermogen om op een eenvoudige manier over diepgaande onderwerpen te zingen, maakt dat je je heerlijk in zijn liedjes kunt verliezen. Op zijn nieuwste release ‘Knuckleball Prime’ wordt Willy ondersteund door grootheden als Benmont Tench (Tom Petty & the Heartbreakers) en Greg Leisz (Bruce Springsteen, Eric Clapton). Als je een liefhebber bent van goed geschreven teksten, mooie melodieën en een stem die ze brengt met emotie zo diep als de eigen roots van de artiest, dan zul je genieten van ‘Knuckleball Prime’, en uiteraard zijn liveshow.

Herman Brock Jr.

De Herman Brood van de bluegrass, wordt hij ook wel genoemd: Herman Brock Jr., een linkshandige bluegrass-, americana- en bluesmuzikant, multi-instrumentalist en singer-songwriter uit Terneuzen. Zijn album ‘The Old World’, een op alle fronten schitterend meesterwerk, leverde hem veel lovende reacties op uit de media, waaronder een viersterrenrecensie in de Volkskrant en een TV-optreden bij VPRO Vrije Geluiden. De daaropvolgende zomer speelde hij op Lowlands, Roots in the Park en andere grote festivals. Een nieuw album verschijnt dit najaar, waarvan je in Breda zeker live fragmenten van gaat horen.

Mitch RIvers

Mitch Rivers veroverde met zijn 70’s vintage rock de Nederlandse americana-scene, maar in 2019 laat hij de term ‘singer-songwriter’ volledig los. Hij beschouwt zichzelf als een producer, een componist wiens catchy popsongs de grenzen van genres doen vervagen. De eens melancholische Mitch begint te swingen. De metamorfose heeft geleid tot een authentieke soul sound. Samen met toetsenist Barend Lippens (The Grand East) demonstreert hij dat nieuwe geluid deze avond.

Birds That Change Colour

“Small Faces meets The Kinks, meets Buffalo Springfield, Love, David Crosby en The Grateful Dead. (…) Een wilde rit met af een toe een puur en simpel countryliedje tussendoor om de gemoederen te bedaren.” Treffende woorden van HUMO over ‘Nova Albion’, de laatste plaat van Birds That Change Colour uit België. Het eerste album ‘On Recording The Sun’ lonkte naar de psychedelische folkrock uit de UK, de opvolger ‘On Recording Birds’ was een pastorale, akoestische luisterplaat opgenomen in de openlucht, op ‘Nova Albion’ verstrengelt Birds’ Britse DNA zich broederlijk met het Westcoast-geluid van de tegencultuur uit Laurel Canyon en San Francisco. Het derde hoofdstuk van hun muzikale ontdekkingsreis klinkt weer helemaal anders dan al het voorgaande, maar tegelijkertijd blijft het onmiskenbaar en zonneklaar Birds That Change Colour.

Dries Bongaerts

In Vlaanderen was Dries Bongaerts al bekend als de charismatische frontman van de Antwerpse/Limburgse band New Rising Sun, maar opererend onder zijn eigen naam en teruggebracht tot de essentie komen zijn kwaliteiten als zanger, gitarist en mondharmonicaspeler pas echt tot hun recht. Donkere indiefolk die refereert aan Bob Dylan, Will Oldham en Ry Cooder.

Er heeft een wijziging plaatsgevonden in de line up van ROOTZZ. Wegens ziekte heeft Bennet Wilson Poole hun optreden moeten afzeggen. Lees hieronder het statement van de band.

‘Helaas heeft de Engelse americanaformatie Bennet Wilson Poole vanwege ziekte van een van de frontmannen hun Nederlandse debuuttournee op korte termijn moeten afzeggen. Gezien de aandacht voor de band en hun CD in aanloop naar optredens in Leiden, Breda en Oldenzaal had de er erg veel zin om zich aan het Nederlandse publiek te presenteren. Het management en BWP betreuren de afzegging dan ook ten zeerste en verontschuldigen zich voor de ontstane overlast. Er wordt gezocht naar een vervangende periode voor de Nederlandse optredens.’

MEZZ tipt