Sat 25 Nov

Popmonument

MEROL + Goldkimono + Sophie Straat + meer tickets via Popmonument
Popmonument
Diverse locaties
20:30 (Doors: 19:30)
Ticketinfo
    € 37.50 (NORMAAL)
Genre
  • Indie
  • Nederlands
  • Pop
Share

PopMonument, het festival in de mooiste monumenten van de stad, keert na twee uitverkochte edities terug naar Breda op zaterdag 25 november. 

Programma

MEROL, Goldkimono, Sophie Straat, Chibi Ichigo, Luka: ‘Solastalgia’, Isbells, Elmer, FIEP, KAU, Captain Kaiser, Nite Kite, Noonzy, Ivy Falls, Milo Meskens, Didi.

Naast muziekprogramma is er ook kunst en film te vinden tijdens PopMonument.

Locaties

Na het doorslaande succes van vorig jaar in de Kapel van Holland Casino met Prins S. en de Geit en Bente bezoekt PopMonument weer deze bijzondere locatie. De Kapel is gebouwd als klooster van de zusters van het Catharinadal. Met een grote stadsbrand in 1534 werd het klooster grotendeels verwoest. De kapel bleef gelukkig behouden en biedt tijdens PopMonument een podium aan Chibi Ichigo en Sophie Straat. Dit jaar is PopMonument voor het eerst te gast in de concertzaal van de Nieuwe Veste en de Brasserie van het Stedelijk Museum. Terug van weggeweest is de Waalse kerk, waar eerder I Am Oak in 2021 een bijzonder concert gaf. Daarnaast bieden ook oude bekenden als MEZZ, de Grote Kerk en de Trouwzaal van het Stadhuis dit jaar weer een podium. De verdeling van de artiesten per locatie is rustig na te lezen op de website van PopMonument.

Kaartverkoop

De kaartverkoop is gestart. Voor een ticket betaal je € 37,50 inclusief servicekosten. Je koopt bij PopMonument een ticket waarmee je toegang krijgt tot alle locaties, optredens en kunsten.

PopMonument wordt mede mogelijk gemaakt door: gemeente Breda, Breda Marketing, Royal Roots, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, Mastboom Brosens, Zabawas, poppodium MEZZ, Graphic Matters, SOUNDZ, Lyfter, Hotel Zeezicht en alle deelnemende locaties, artiesten en organisaties.

MEROL

In 2018 brak Merel Baldé door met ‘Lekker Met De Meiden’ en ging MEROL als een speer! Zo verkocht ze begin 2019 razendsnel vier keer Paradiso uit en volgde er een uitverkochte clubtour door Nederland en België. Als kers op de taart won ze aan het eind van dat jaar met ‘Hou Je Bek En Bef Me’ de 3voor12 Song van het Jaar Award.

Haar debuutalbum ‘Troostprijs’ verscheen op 15 april 2022 in samenwerking met Universal Music. Het is een frisse, eigenzinnige popplaat met muziek die je troost. Troost bij angst om te mislukken, om buiten de boot te vallen, bij fomo maar ook bij perfectionisme. De plaat is een ode aan alle laatbloeiers en buitenbeentjes. “Trek je niets aan van de verwachtingen van anderen en leg je eigen lat. Geef mij die troostprijs maar” aldus MEROL. Troostprijs is een hedendaagse popplaat op zijn MEROL’s: eerlijk, empowerend en sexy. Naast de hit ‘vol’  bevat het album ook de singles ‘patronen’ en ‘gemengde signalen’.


Goldkimono

De Nederlandse singer-songwriter en producer Goldkimono maakt laid-back pop met relaxte grooves, gemixt met nineties hiphop, elektronische muziek en reggae. Zet zijn debuutplaat ‘The Legend of Goldkimono’ op en je waant je meteen op het zonnige Venice Beach.

Achter de naam Goldkimono schuilt Martijn Konijnenburg. Voor zijn soloproject scoorde hij met Leafs de hit ‘Wonderwoman’, maar schreef hij ook voor Anouk, Diggy Dex, VanVelzen en Kygo’s wereldhit ‘Firestone’. Goldkimono’s muziek kenmerkt zich door losse drums, groovy bassen en feel-good lyrics. De beach bum is gevestigd op Venice Beach, en deze heerlijke tijdloze hippie-feel klinkt heerlijk door op zijn album ‘The Legend of Goldkimono’ – de perfecte zomerplaat!


Sophie Straat

De Nederlandse volkszangeres Sophie Straat groeide eind jaren ’90 op in Amsterdam. Tegenwoordig schrijft Straat, samen met haar compagnon Wieger, over de effecten van gentrificatie en andere maatschappelijke of sociale misstanden. Naast haar rol als vertolker van het levenslied is Straat kunstenaar en maakt zij sociaal geëngageerd werk.

Sophie Straat maakte een bliksemstart van haar carrière mee. Ze won een Edison in de categorie ‘Hollands’ voor haar debuutalbum ‘T is niet mijn Schuld’, ze had in Nederland een zomerhit samen met Goldband met ‘Tweede Kamer’, speelde het voorprogramma van Andre Hazes jr. in de Ziggo Dome en haar levensliederen verzamelden inmiddels meer dan twee miljoen streams. Sophie Straat is binnen no-time de onbetwiste koningin van een nieuwe generatie protestzangers gebleken. Haar debuutalbum verscheen begin 2023.


Chibi Ichigo

Chibi Ichigo aka Sabina Nurijeva is een jong, Nederlands-Russisch zingend en rappend talent op elektronische opzwepende muziek. Ze woont in Brussel en draagt een Japanse artiestennaam Chibi Ichigo (kleine aardbei).

Met de single Paranoia, geeft ze al een voorproefje van de nieuwe eigenzinnige sound die ze is ingeslagen voor haar debuutalbum, met release in 2022.

 


Luka: ‘Solastalgia’

Als er iets is wat geboren artiesten onderscheidt van hen die alleen maar bekendheid nastreven, is het de bijna roekeloos te noemen drang naar creatieve vernieuwing. Het is niet de makkelijkste weg die zij kiezen, maar wel veruit de meest interessante en oprechte. Wie de carrière van Lisa Lukaszczyk bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat zij zo’n authentiek talent is dat haar eigen muzikale universum aan het schapen is. Geboren in Kaapstad en wonend en werkend vanuit Rotterdam, timmert de singer-songwriter al geruime tijd onder de naam Luka aan de weg, wat uiteindelijk leidde tot de release van haar debuutalbum ‘First Steps of Letting Go’ in oktober 2020 via Snowstar Records. Lovende kritieken en 5 sterren recensies in de Nederlandse pers volgen optredens op Eurosonic Noorderslag 2021, Radio 2 & 3FM.

Singer-songwriter Lisa Lukaszczyk vertaalt haar verhalen met haar band Luka naar eigenzinnige, dromerige pop. Eerlijk en persoonlijk, maar altijd herkenbaar en intrigerend. Geïnspireerd door artiesten als Lianne La Havas, Feist en Bon Iver stelt Luka een breed pallet aan geluiden tentoon.

Dromerige electro-pop, folk, soul, van ruimtelijke soundscapes tot enerverende beats.


Isbells

Isbells is de Belgische ster aan het americana firmament, met internationale allure. Hun debuutalbum van 2009 wordt bestempeld als klassieker en hun live concerten zijn bij de meest verfijnde en subtiel intieme sets die er vandaag te vinden zijn.

Vooraleer Isbells het levenslicht zag, draaide frontman Gaëtan Vandewoude mee in diverse rockbands. Met Isbells gooide hij het over een meer introspectieve en intieme boeg, wat resulteerde in talloze melancholische indiefolk songs. Relaties, dagdromen en menselijke tekortkomingen werden de rode draad doorheen zijn muziek.

Na het eerste succes waren vergelijkingen met de tokkelkunst van Nick Drake, de samenzang van Fleet Foxes en de weemoed van Bon Iver nooit veraf. Maar Isbells is een categorie apart, met een eigen sound, gezicht en originaliteit. Met als hoofdingrediënten passie en vakmanschap. De fragiele kopstem, akoestische gitaar, uitgebalanceerde blazers, het delicate slagwerk en de elektronicasluier zorgen voor een solide en vertrouwd aanvoelende set. Gaëtan verzamelde van meet af aan een sterke groep muzikanten rond zich om zijn mooie, broze songs vorm te geven. Met Chantal Acda, Christophe Vandewoude, Gianni Marzo en Gerd Van Mulders staat een topband op de planken.

Isbells verzamelde intussen miljoenen streams op Spotify met als uitschieter het prachtige ‘Dreamer’ dat op weg is naar maar liefst 80 mio streams. Op 22 september 2023 verschijnt het gloednieuwe album ‘Basegemiti’.


Elmer

Elmer is een rapper en producer uit Amsterdam die haar liefde voor hiphop combineert met provocatieve rauwheid, ontwapenende eerlijkheid en de kleurrijke wereld van stripboeken: een schaamteloze act die een langverwachte frisse wind doet waaien in de Nederlandse hiphopscene. Ze (of hij, wat jij wil) is geïnspireerd door Peaches, Mr. Oizo en de Jeugd van Tegenwoordig en maakt dansbare tracks met electro-funk invloeden. Elmer snijdt thema’s aan als bindingsangst, zelfhaat en de hypocrisie van de linkse mens, altijd in combinatie met humor, zelfspot en ranzige lyrics. Dit jaar won Elmer de Zonneprijs in Paradiso, doet ze mee aan de Slimste Mens en in augustus stond ze op de voorpagina van Volkskrant Magazine.

Elmer wil breken met de verwachtingen van hoe een echte hiphop-artiest zou moeten klinken en er uit zou moeten zien, en zo de Nederlandse muziekscene diverser maken.

 


FIEP

Van post punky praatzang tot… FIEP Indie noemen doet onvoldoende recht aan het vernuft, de fantasie en ‘catchiness’ van de songs. FIEP maakt energieke, positieve popsongs met een bite.

Veerle Suzanna Driessen is de oprichter van de band die het eerste daglicht zag tijdens de Amsterdamse Popprijs 2021 waarvoor ze werd geselecteerd met slechts een paar demo’s op zak. Sindsdien is het hard gegaan. Finale Amsterdamse Popprijs, voorprogramma van o.a. Wet Leg en Ratboys, live-sessies bij 3voor12 en KINK en deelname aan Popronde 2022 als OOR-talent, waar ze één van de meest geboekte bands waren. Als klap op de vuurpijl de boeking op ESNS op 21 januari 2023.


KAU

KAU-trio is een instrumentaal project gevestigd in Brussel bestaande uit André Breidlid (drums), Matteo Genovese (bas) & Jan Janzen (toetsen). Geïnspireerd door de jazz creëren ze een head-bobbing sfeer met behulp van basachtige beats en pakkende melodieën. Door akoestische instrumenten de implementeren, blijft het trio trouw aan een organisch en rijk geluid, waarbij ze zichzelf de vrijheid gunnen voor improvisatie & spontane happenings. Beïnvloed door kunstenaars net als BADBADNOTGOOD & Christian Scott is hun muziek origineel en gedurfd.

Na de release van hun eerste beattape in oktober 2020 werden ze beschreven als veelbelovend opkomende nu-jazzband in België.


Captain Kaiser

Niemand is verantwoordelijk voor het succes van Captain Kaiser zelf, buiten de vijf Kempenzonen die erin zitten. Ze zijn punk tot in de poriën en zetten zalen in het zweet, zonder hype en zonder bullshit. Beloftevol, noemen ze dat ook wel.

DRIVE luidt met een oorverdovende knal een nieuw hoofdstuk in voor de punkers van Captain Kaiser. De eerste single uit hun nieuwe plaat ‘RHYME&REASON’ laat een nieuw geluid horen. Steviger en uitgepuurd, tienerfrasten ruimen plaats voor levensbeschouwelijke onderwerpen. Verdriet en verwerking, verlossing en catharsis.

Het leven kan klappen uitdelen, maar Captain Kaiser slaat terug. DRIVE, geschreven na de dood van frontman Sascha’s moeder, is dan ook een emotionele uppercut die je in net geen 2 minuten tegen de grond smakt.


Nite Kite

Nite Kite is het creatieve alter-ego van de in Brussel gevestigde geluidsingenieur en multi-instrumentalist Dieter Boels. In 2019 vond hij een therapeutisch toevluchtsoord in muzikale verkenning daarna enkele persoonlijke tegenslagen. Het leverde een paar tracks op die door een Amsterdams label werden opgepikt. Nite Kite was geboren en de tracks werden uitgebracht als EP ‘Finis Terrae’. Een paar nummers scoorden op Spotify en een paar kortfilms volgden. Zijn muziek bevindt zich ergens in het schemergebied tussen akoestisch en elektronisch. Het klinkt als een ontmoeting tussen Nils Frahm, Trentemøller, The Cinematic Orchestra. Denk aan sereen, romantisch, melancholisch, filmisch en organisch.


Noonzy

Gekneed in de Londense rockband Gana, gepolijst in het funky Toko Joyce en nu eindelijk als solo artiest, brengt Arnaud Stockbroekx (27) zijn solo werk onder de naam Noonzy. Zijn muziek wordt omschreven als zacht voor de ziel en recht voor de raap met veel Jack Johnson en MacDemarco vibes. Zelf omschrijft hij z’n muziek als “Good Old Songs”.


Ivy Falls

Ivy Falls, het alias van singer-songwriter Fien Deman, debuteert in 2024 met haar eerste album. Het is volwassen, geaard en met een heldere visie en richting. Deman schreef het toen ze scheuren in haar leven zag ontstaan na een relatiebreuk, het verlaten van haar thuis en in een tijd van onzekerheden terecht kwam. Schrijven was een manier om haar te heroriënteren en te ontdekken waarmee ze haar lege ‘huis’ kon vullen. Als een soort neveneffect ontstond er nieuwe muziek. Alles kreeg een andere vorm aan: een nieuw leven,  plek, mensen en een heel eerlijk album. Dit klinkt als de beste outro voor de verwarrende tijd die je twintiger jaren kunnen zijn.

De artistieke benadering en betekenis van haar aanstaande album sluit mooi aan op een nieuwe, brede visie op leven en de toekomst.. Het herdefiniëren van stugge begrippen in onze samenleving, zoals onder meer het begrip van ‘gouden jaren’. Wat en wanneer zouden de belangrijkste, gelukkigste en levendigste momenten van het leven moeten zijn? Geen gefrustreerde klaagzang maar een mooie ode aan wat ertoe doet, de kern van schoonheid of het leven.

Muzikaal vond Fien eindelijk haar ware match, in samenwerking met Bram Vanparys (The Bony King of Nowhere) als producer. Vanparys speelde ook gitaar en piano op de plaat. In het maakproces werd elk klein muzikaal idee de ruimte gegeven om te groeien. Ivy Falls heeft haar lat hoog gelegd, beïnvloed door Julia Jacklin, Feist, Amen Dunes, Sufjan Stevens, Adrianne Lenker, Big Thief, Nick Drake en Nilüfer Yanya.

Fien’s kenmerkende stem speelt zoals voorheen de hoofdrol in elk nummer, maar toont maturiteit en schakeringen als nooit te voren. Live laat Fien zich omringen door Trui Amerlinck (Tsar B, Mayorga), Jasper Morel (Black Box Revelation) & Simon Raman (Steiger). In het verleden bracht Ivy Falls twee EP’s uit, werd gedraaid op Studio Brussel en Radio 1 en speelde support shows van  Balthazar, Jessie Ware, Sigrid and Mabel.


Milo Meskens

2021. Le nouveau Milo Meskens est arrivé. Tussen Meskens’ debuutsingle ‘Here With Me’ (2016) en de vooruitgeschoven single ‘Fool’ uit de langverwachte tweede plaat ligt vijf jaar. Is dat lang? Neen, maar het heeft Milo Meskens wél de ruimte en de tijd gegeven om zijn muzikaliteit helemaal te ontplooien en te verfijnen. Meer dan ooit profileert hij zich als een volbloed muzikant-met-grote-ambities, een van het kaliber dat zelf een studio bouwt, en voor zijn nieuwe plaat – dankzij een bewonderenswaardig werkethos – 300 songs bij elkaar schreef.

Toen Meskens in 2018 ‘Contrast’ op de wereld loste, sloten pers en publiek ’s mans uitgekiende popsongs in het hart. Hij beleefde het succes ten volle en genoot van het moment. Terwijl hij met ‘Contrast’ de hort op ging, beet het leven hem in de kuiten. De muze klopte aan, Meskens liet ze binnen, en ging aan de slag. Dag en nacht. Het resultaat? Meer levenservaring en meer soul. Of noem het ‘eelt op de ziel’.

Milo Meskens: “Je kunt gerust spreken van een ‘coming of age’-plaat, ja. Het leven van alledag heeft de thematiek van de songs heel erg beïnvloed. Er zit meer melancholie in, meer diepgang. De songs weerspiegelen meer dan ooit wie ik als muzikant wil zijn.”

Het valt op. Met meer dan twintig jaar gitaar in de vingers toont Meskens in ‘Fool’ alvast eens en voor altijd wat voor een virtuoos gitarist hij is. De gitaarsolo op het eind – en lang uitgesponnen outro – snijdt, en versterkt de boodschap met krachtige uithalen: ‘speel niet met mijn voeten’. Het mag duidelijk zijn, de nieuwe Meskens is rijker, dieper en laat een volwassener geluid horen. Afgelopen met de brave pop, dus, een beeld dat niet strookt met de mens Meskens. Die beweegt zich minder aan de oppervlakte, zoekt achter het behang. Meskens schuwt de grote gevoelens niet, noch de moeilijker thema’s, zoals in ‘Daddy Issues’, waarin ‘trauma en opvoeding’ centraal staan of hoe oud verdriet en issues doorwerken van de ene op de andere generatie.

“Voor de opname van deze plaat wilde ik het iets anders aanpakken dan bij ‘Contrast’. Ik heb gezocht naar muzikanten met wie het klikte, ook los van de muziek. James Williams, de drummer van onder andere Amos Lee en TheColorGrey, openbaarde zich als een echte groovemachine die elke song tot een hoger niveau tilde. Hij vormt een prachtige tandem met Victor Defoort, de bassist, die ook bij Roméo Elvis de honneurs waarneemt. Hun gecombineerde talent geeft de songs meer dynamiek, meer groove en een zekere bluesiness.”

Het mag duidelijk zijn, ‘the artist as a young man’ is uitgegroeid tot een artiest pur sang die zijn muzikaliteit mooi etaleert, en alle kansen grijpt om zijn ambities waar te maken.


Didi

Didi is een upcoming artist in de Nederlandse hiphop scene en HBA studenten. Ze is altijd creatief en experimenteel aan het werk met verschillende genres zoals bijvoorbeeld grime, r&b, soul en trap. Ze streeft om te inspireren en weet hoe ze mensen kan raken, hoe een vibe te brengen on stage en hoe te verrassen.

Op 5 mei 2023 drukte Didi haar stempel op de hiphop scene met haar single ‘ademen’. Didi is zelfbewust en uitgesproken. In haar teksten schrijft ze over thema’s als authenticiteit, innerlijke kracht, feminine energy en liefde.


Meer in MEZZ