Zondag 7 november
Inspired by Nick Drake
Met I Am Oak + a Balladeer
16:00 (Doors: 15:00)
Kleine Zaal
16:00 (Doors: 15:00) | Kleine Zaal

Dit evenement is verlopen

Dit evenement heeft al plaatsgevonden! Misschien is dit iets voor jou?

Vind gerelateerde evenementen
  • Singer-Songwriter

Voor toegang tot MEZZ is een coronatoegangsbewijs noodzakelijk. Dit kan met een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of recent negatieve test via Testen Voor Toegang (maximaal 24 uur voor aanvang). Voor het maken van een testafspraak of meer informatie over Testen voor Toegang check de website.

Nog tot 7 november is de tentoonstelling ‘Danielle Lemaire – You Know I Am Not There’ te zien in Stedelijk Museum Breda. In de tentoonstelling is de schoonheid, mystiek en melancholie van Nick Drake’s wereld de inspiratie van de tekeningen van beeldend kunstenaar Danielle Lemaire. Ter afsluiting van de tentoonstelling nodigen MEZZ en Stedelijk Museum Breda op 7 november I Am Oak en a balladeer uit voor een middag ‘Inspired by Nick Drake’.

Nick Drake is een van de belangrijkste singer-songwriters van de twintigste eeuw. Zijn muziek is een inspiratiebron voor veel bekende bands zoals dEUS, Nick Cave, Elbow en Radiohead. Pas na zijn dood werd Nick Drake’s muziek bekend bij het grote publiek door covers van o.a. Placebo en Norah Jones. Zijn nummers zijn kenmerkend door hun melancholie en somberheid. Thema’s als spijt, verlies en ontgoocheling staan centraal in zijn nummers.

Tijdens ‘Inspired by Nick Drake’ treden I Am Oak en a balladeer op en wordt er stilgestaan bij de invloed van Nick Drake op de popmuziek.

I Am Oak

Thijs Kuijken staat bekend als een artiest die liever verkent dan onthult. Dit vertaalt zich ook in zijn muziek; slepend van karakter en zich overleverend aan het moment, zijn stemgeluid laverend tussen klank en poëzie. Thijs kan zijn gevoelens prachtig omzetten in beschouwingen van natuurfenomenen en landschappen, op dezelfde golflengte opererend als Bill Callahan en Sufjan Stevens.

“Nick Drake’s unieke stijl en stem stellen me gerust en bieden een soort geborgenheid. Pink Moon is een rauw, puur en tijdloos meesterwerk.” – Thijs Kuijken (I Am Oak)

a balladeer

a balladeer, het alter ego van zanger en liedjesschrijver Maurinus de Goederen, staat bekend om zijn prachtige, verhalende liedjes. A balladeer heeft al de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland en een Zilveren Harp op zijn naam staan, maar ook nominaties voor een 3FM-, TFM-award en een Edison.

 

Ooit kreeg ik van een meisje de cd Way To Blue – An Introduction To Nick Drake. “Dat je maar ook zulke mooie muziek gaat schrijven” luidde haar boodschap op het cd-boekje. Dat is me helaas nog niet gelukt. Wel mocht ik in 2005 samenwerken met Nick Drake’s vaste strijkarrangeur; voor debuutalbum Panama arrangeerde Robert Kirby drie songs, waaronder publieksfavoriet ‘Robin II’. – Maurinus de Goederen (a balladeer).

Dit concert is een samenwerking tussen Stedelijk Museum Breda en MEZZ ter ere van de tentoonstelling Danielle Lemaire – You Know I Am Not There.

Kunstenaar en muzikant Danielle Lemaire neemt de bezoeker mee in haar persoonlijke zoektocht naar Nick Drake en de schoonheid en de betekenis van zijn muziek. Tegelijkertijd stelt ze vragen over de kwetsbaarheid van de kunstenaar in zijn of haar streven naar authenticiteit, en over de spanning tussen mythe en werkelijkheid. In haar werk speelt ze een geraffineerd spel met aan- en afwezigheid, met waarheid en fantasie.

Danielle Lemaire
Danielle Lemaire’s werk bestaat uit tekeningen, schilderijen, foto’s, muziekwerken, films, soundperformances en installaties. Ze heeft haar eigen label: Inner Landscapes, waarop ze audiowerken, boeken en prints uitbrengt. Haar werk gaat over (persoonlijke) geschiedenissen die haar intrigeren en die ze tot de bodem uitzoekt of toont de aanwezigheid van de mens in een verlaten ruimte of een leeg landschap. Ze roept daarmee een verlangen op naar tijdloosheid en magie, naar iets wat verdwenen is en toch nog voelbaar. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op Danielle Lemaire – You Know I Am Not There – Stedelijk Museum Breda

MEZZ tipt