Gruppo Sportivo

‘She said your nose is running honey. I said sorry, but it's not’

Niet kapot te krijgen. Gruppo Sportivo doet op vrijdag 3 juni Mezz aan en als je niet te hard luidop zegt dat voorman Hans Vandenburg vorig jaar 75 jaar werd, merk je daar helemaal niets van. Vooral niet als we tijdens The Spotify Tour allemaal tegelijk al die klassiekers uit de hoogtijdagen hard meezingen: Hey Girl, Rock ’n Roll, Beep Beep Love, Disco Really Made It en meer!

De Haagse popgroep Gruppo Sportivo bestaat sinds 1976. Het succes van de band van zanger Hans Vandenburg kende de eerste drie jaren amper grenzen. Dat wil zeggen, in Nederland. Naast Hans Vandenburg (zang/gitaar) zijn er nog een paar oorspronkelijke bandleden binnen de band aanwezig die er maar geen genoeg van kunnen krijgen: Peter Calicher (keyboards) en Max Mollinger (drums).

Gruppo Sportivo kan uiteraard ook niet zonder dat altijd vocaal zeer aanwezige damesdubbel naast Hans op dat podium. Dat bestaat momenteel uit Lies Schilp & Inge Bonthond. Ze stonden al op podia met artiesten variërend van Golden Earring, Het Goede Doel, Loïs Lane tot André Hazes, maar ze zijn toch het meest bekend als Bombita’s, het koortje naast Herman Brood in His Wild Romance.

Het is Hans zijn eer te na om een tournee Best Of te noemen. Met gevoel voor humor en realiteitszin doopte hij de huidige toer van zijn band om tot The Spotify Tour. Daarin worden de vaakst gestreamde nummers van de band gespeeld en je begrijpt, veel zal die setlist niet van een Best Of afliggen. Alle publiekslievelingen komen derhalve voorbij, dus feest gegarandeerd.

De setlist zal bovendien aantonen dat zijn fans smaak hebben. Naast veel tracks van de succesalbums 10 Mistakes (1977) en Back to 78 (1978) zullen daar ongetwijfeld ook een paar tracks van de comebackalbums Great (2018) en Vinylly (2019) tussen staan, want het gaat veel te ver om te zeggen dat alle jaren na 1979 in het teken stonden van verwoede pogingen dat succes van toen te evenaren of er alleen met plezier op terug te kijken.

Dat zou een belediging zijn voor de 75-jarige voorman, die ook deze eeuw nog ongekend creatief en productief is. ,,Ik vraag me iedere keer als ik iets gedaan heb af of ik daarna niet beter iets anders kan bedenken. Dat heb ik al heel mijn leven gehad. Toen ik één akkoord op de gitaar gespeeld had, dacht ik dat ik het kon en wilde ik weer iets anders. Natuurlijk weet ik wat het publiek dat komt graag wil horen. Ik speel ze ook, die oude hits, maar ik zou het zonde vinden als ze zouden denken dat ik sindsdien stil gestaan heb.”

Dat laatste is dus geenszins het geval. Na de door Robert-Jan Stips (Supersister, Nits) geproduceerde succesalbums 10 Mistakes (1977) en Back To 78 (1978) met die hele sliert hits hief Vandenburg de groep in 1979 al eens voor de eerste keer op om iets anders te gaan doen: Buddy Oder Stop. Al snel snapte hij dat de roep om Gruppo groter was en hield er sindsdien meerdere carrières naast elkaar op na.

Vaak hadden die projecten prachtige namen: Ugly Head, Hans Vandenburg’s Commercial Break en Ouwe Hans Dierenpark. ,,Die laatste naam heeft me nog een proces opgeleverd. Het dierenpark zag er de grap niet van in.” Humor heeft als een rode draad door zijn werk gelopen. Veel van zijn woordspelingen zijn vermaard. ‘She said your nose is running honey. I said sorry, but it’s not’, uit Hey Girl is een van de bekendste. Hij speelt vaker met het verhaspelen van talen. Hij bracht ooit albums uit met titels als Young & Out en Rock Now, Roll Later.

Hans Vandenburg heeft een vrije geest en een brede smaak. Gruppo Sportivo balanceerde altijd tussen pastiche en persiflage. Naast veel humor citeerde hij ook veel uit popklassiekers. ,,Ik ben van oorsprong meer fan van The Rolling Stones, Captain Beefheart en Frank Zappa dan van The Beatles. Omdat die band zo populair was, was het leuker om uit hun werk te citeren. Ik heb ook wel eens een nummer van Zappa gebruikt, maar weinigen zullen dat gemerkt hebben.”

Gruppo Sportivo – The Spotify Tour: vrijdag 3 juni in Mezz (deuren 19.30 uur, showtime 20.30 uur). Er zijn nog tickets!

Willem's blog

Tekst: Willem Jongeneelen

Willem Jongeneelen