Cultuurfonds geeft 2 miljoen extra aan poppodia

Vanmiddag maakte Cathelijne Broers, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, in radioprogramma Villa VdB op Radio 1 bekend dat het fonds nog dit jaar een extra investering van twee miljoen euro aan 65 poppodia gaat doen. “Poppodia zijn bij uitstek plekken waar cultuur jongeren bereikt. Én het zijn essentiële broedplaatsen voor jonge makers en nieuwe muziekstromingen. Superbelangrijk dus om ze extra te ondersteunen. De zalen moeten vol, muzikanten moeten spelen en jongeren dansen!”

Het Cultuurfonds constateert dat er voortdurend grote uitdagingen zijn voor de cultuursector: de inflatie, stijgende energiekosten, de nasleep van de corona-maatregelen en achterblijvende publieksaantallen. De poppodia worden daarbij extra hard geraakt omdat ze voor een groot deel afhankelijk zijn van ticket- en merchandise-inkomsten. Te lang een halfvolle zaal kan hen de kop kosten. “We hebben gekeken waar we op dit moment gericht een extra investering kunnen doen om een verschil te maken voor jong publiek en jonge makers, op plekken waar het hele jaar door geprogrammeerd wordt. De popcultuur komt er vaak bekaaid vanaf in subsidieland dus hebben we hiervoor gekozen.” aldus Cathelijne Broers. 

Minder kaartjes

De 65 poppodia die in aanmerking komen zijn de bij de VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivalsaangesloten poppodia. De belangenbehartiger van de poppodia en festivals beschrijft in de update van hun rapport Poppodia en Festivals in Cijfers hoe de negatieve effecten van de pandemie in het najaar van 2022 nog steeds aanwezig zijnHoge werkdruk door personeelstekortenhoog ziekteverzuim door de nog heersende COVID en verplaatste concerten waarbij een deel van het publiek niet komt opdagen hebben een negatief effect op de eigen inkomsten. Kostenstijgingen treffen de exploitatie hard en de hogere lasten worden niet gecompenseerd met het indexeren van gemeentelijke subsidies. Daarnaast koopt het publiek minder kaartjes door de inflatie. 

Publiek & experiment

Om deze redenen ontvangen 65 poppodia allemaal 30.000 euro van het CultuurfondsIn te zetten voor (marketing) initiatieven om het verloren publiek terug te winnen en/of jonge experimentele makers te kunnen blijven programmeren. In het veld is het bericht enthousiast ontvangen:  

Geert van Itallie, directeur Paradiso Amsterdam: 

“Paradiso is heel blij met deze bijdrage! Wij hebben een relatieve lage subsidie van de gemeente van 5% van onze omzet en moeten bijna altijd extra financiering regelen voor activiteiten die niet uit zichzelf kostendekkend zijn. Met een bijdrage als deze kunnen we volgend jaar aan de gang met een nieuw plan; wekelijks houden wij op dinsdagavonden onze kleine bovenzaal beschikbaar als vrije ruimte voor initiatieven die resulteren in echt iets anders dan dat wij zelf al regulier programmeren en welke nog geen goede plek hebben in de stad. Binnenkort gaat er een open call uit. Met dit budget kunnen we deze nieuwe activiteiten/programma’s van externe partijen ondersteunen en voorzien van een mooi nieuw publiek”.  

Kelly Hammer, directeur Burgerweeshuis Deventer: 

“Dit is zo welkom! Poppodium Burgerweeshuis is bij uitstek een podium dat veel aandacht heeft voor regionaal talent. We willen stimuleren dat jongeren een eigen muzieksmaak ontdekken en zo alle genres voor hen toegankelijk zijn. Met deze extra toekenning kunnen we meer doen aan specifieke doelgroepmarketing, door bijvoorbeeld de jongeren zelf actief te laten zijn binnen Burgerweeshuis op gebied van marketing en talenten te laten participeren in onze talentontwikkelingsprogramma’s.” 

Pophart 

Het Cultuurfonds heeft een groot hart voor de popcultuur. In januari wordt voor de zesde keer het jaarlijkse Cultuurfonds Pop Stipendium uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag, de popstimuleringsprijs voor een veelbelovende artiest of band. Vorig jaar gewonnen door The Vices en in 2021 door S10. Daarnaast heeft het Cultuurfonds verschillende popregelingen in de provincies, zoals UP:Next in Utrecht, de Makersregeling in Limburg, de samenwerking met de Poppunten Overijssel en Gelderland voor de regeling Music Support en de Popkanjers in Noord-Holland.