Bombino met een bijzonder verhaal

Eerder speelde Bombino al op festivals als ‘Best Kept Secret’, ‘Oerol’ en ‘Once in a Blue Moon’. Op donderdag 25 oktober komt Bombino naar Mezz.

Bombino maakt niet alleen bijzondere muziek, maar is ook een artiest met een bijzonder verhaal. Met zijn nieuwe album ‘Deran’ eert hij de Sahara. De Sahara is de plek waar hij vandaan komt en is opgegroeid. Met een mix van rock, psychedelica en reggae brengt hij mensen samen met zijn muziek.

Omara Moctar, beter bekend als Bombino, komt uit Niger (Zuid-Afrika). Hij begint met het maken van muziek wanneer hij door de opstanden in Niger vlucht naar Algerije. In plaats van naar school gaan, verstopt hij zich met de gitaar van zijn oudere neven en nichten.

In zijn late tienerjaren trekt hij terug naar Niger om hier te werken als gids. Hij leert zichzelf gitaarspelen door het kijken van illegale tapes van Ali Farka Touré, The Dire Straits en Jimi Hendrix. Vaak wist hij niet wat hij hoorde, omdat de naam al van de cassette was gesleten bij aankomst in Niger. Al snel maakt hij de reputatie als ‘de Hendrix van de Sahel’. Het toerisme verdwijnt wanneer de tweede opstand van de Tuareg uitbreekt in 2007. Tijdens de eerste opstand van de Toeareg’s gebruiken rebellen concerten voor rekrutering van mensen en het aanzetten tot verzet. Tuareg-muziek krijgt de status van rebellen propaganda. Veel van Bombino’s vrienden en collega’s deden mee met de rebellie, maar hij maakt de beslissing om Niger te ontvluchten met zijn gitaar.

De teksten van Bombino zijn in Tamasheq, een Berbertaal, en benadrukken de band van de Toearegs met de woestijn, hun thuis. De muziek is een weerspiegeling van de woestijn: de kracht van zijn gitaar is een eerbetoon aan de krachtige stormen in de Sahara en het ritme van zijn liedjes toont het looppatroon van een kameel.

De sound van Bombino is een mix van verschillende stijlen en genres. Met rootsy, folk, klassieke rock, royale woestijnblues, met een vleugje gospel. In mei presenteerde hij zijn nieuwe plaat ‘Deran’.

Op donderdag 25 oktober komt Bombino naar Mezz. Koop hier je kaarten. 

Lees meer artikelen over Bombino en zijn muziek

3voor12 over Best Kept Secret
Interview in NRC
Review ‘Deran’ Written in M
Rockportaal over ‘Deran’
Dansende Beren over ‘Deran’
Noisey over ‘Tehigren’