Zondag 9 december
The Rockin’ Teens
Indische Winter
14:30 (Doors: 14:00)
Kleine zaal
14:30 (Doors: 14:00) | Kleine zaal
€ 10,-

Dit evenement is verlopen

Dit evenement heeft al plaatsgevonden! Misschien is dit iets voor jou?

Vind gerelateerde evenementen
  • indorock
  • Rock-'n'-roll

Het eerste optreden van de Indo-band The Rockin’ Teens dateert uit september 1957 in de Graanbeurs in Breda. Na een jaar krijgt de band vooral in Rotterdam echt voet aan de grond. De band kent vele personele wisselingen, maar Arie Mosies ontpopt zich als trouwe frontman. Medio de jaren ’60 bloeit de band toch dood. Arie Mosies wil zich ontplooien op muzikaal vlak en zich niet alleen beperken binnen de Indo rock. In de jaren ’80 speelt de band in Breda nog twee drukbezochte reünieconcerten.

In 2002 maakt de band zijn comeback en brengt een cd uit op Rarity Records. Arie Mosies slaagt erin om drie oud-leden te strikken voor het uitbrengen van de nieuwe plaat. De band werd verder uitgebreid met leden van de toenmalige band van Arie Mosies. De cd ‘Take me through the day’ van The Rockin’ Teens & Friends werd een groot succes. De eerste persing van 500 stuks was in 3 maanden volledig uitverkocht. In eerste instantie was de band niet van plan om weer te gaan optreden, maar de vraag naar optredens werd na het album alleen maar groter.

In 2006 brengt The Rockin’ Teens & Friends hun tweede album ‘Smokey Mountain Boogie’ op de markt. Met nog maar twee originele leden van de Rockin’ Teens. In juni 2009 werd er een documentaire over Arie Mosies uitgezonden op het lokale TV-station van Breda. Arie staat bekend als de oudste nog actieve rock-’n-roller van Breda.

In mei 2018 wordt het derde album ‘Let Me Inside’ uitgebracht tijdens de Tong Tong Fair. Nu staan deze legendes op het podium van Mezz tijdens Indische Winter. Voor de optimale beleving combineer je jouw bezoek aan The Rockin’ Teens met de tentoonstelling ‘Indische Iconen in de Nederlandse popmuziek’ en een bezoek aan de film ‘Klanken van Oorsprong’.

Indische Winter

1 december 2018 t/m 13 januari 2019

Festival over Indische iconen in de Nederlandse popmuziek met tentoonstellingen, liveoptredens, film en gesprekken.

Brandend zand van Anneke Grönloh, Ramona van The Blue Diamonds, Sayang é van Massada. Laat de eerste tonen van het nummer horen en bijna iedereen kan wel een stukje meezingen.
De tentoonstelling Indische iconen vertelt hoe artiesten van Indische en Molukse komaf haast ongemerkt een toonaangevende rol in de popmuziek in Nederland hebben gespeeld.

Naast de tentoonstelling is er zowel in het museum als op verschillende locaties in de stad Breda, een uitgebreid randprogramma met o.a. liveoptredens van The Rockin’ Teens, een Anneke Grönloh-tribute, batik exposities, lezingen, Angklung workshops, vertoningen van de film Klanken van Oorsprong, paneldiscussies en gesprekken.  Kortom: een podium voor verdieping, inspiratie en muziek.

Indische iconen 
In de tentoonstelling Indische iconen zien en horen we – aan de hand van filmfragmenten, foto’s en teksten – hoe Indische muzikanten door de jaren heen hun plek in de Nederlandse popgeschiedenis en samenleving hebben verworven. Eenmaal in Nederland kregen Indische bands als The Tielman Brothers die in Breda begonnen zijn en The Crazy Rockers direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jongeren. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen. Deze Indische iconen stonden met hun optredens aan de wieg van de teenagercultuur die in die jaren in Nederland gestalte kreeg. De populariteit van deze iconen stond niet op zich, maar was het gevolg van een ontwikkeling die al in de jaren vijftig in gang was gezet.

Klanken van Oorsprong
Hoewel al deze muzikanten van elkaar verschillen, hebben ze ook veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep. In de film Klanken van Oorsprong, die al door meer dan 20.000 bezoekers werd gezien wordt het verhaal verteld aan de hand van de muzikale revolutie die deze Indo’s veroorzaakten met hun ‘Indorock’: een variant op rock-’n-roll, waarmee bandjes als The Tielman Brothers, The Hot Jumpers, The Crazy Rockers in de jaren zestig furore maakten.

Indische winter is een samenwerking met Cinecitta, Scarabeefilms, Stichting Tong Tong, Klanken van Oorsprong, Chassé Cinema, Indisch Museum, Mezz, Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda & Huize Raffy en Gemeente Breda.

Download hier het volledige programma

MEZZ tipt